Füstlovagok, harcra készen

Hajdú Márton tűzoltó alezredestől, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvívőjétől megtudtuk, az előzetes felmérések és az önkormányzatok korábbi nyilatkozatai alapján a katasztrófavédelem kémény­seprőipari szerve július elsejétől 15 megye 1835 településén kezdte meg kémény­seprőipari szolgáltatását.

Az Országgyűlés tavaly novemberben döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt. A Belügyminisztérium szerint az átalakításra azért volt szükség, mert a kéményseprési díjak a feladatot ellátó magáncégek miatt a többszörösére növekedtek.

 

MOST MÁR INGYENESEN...

 

Július 1-jével most már ingyenesen végzik a kéményseprést a természetes személyeknél, illetve azokban az ingatlanokban, ahol gazdálkodó szervezetnek székhelye, telephelye, fióktelepe nincs bejelentve. Továbbá a társasházaknál, lakásszövetkezeti lakóingatlanoknál – azokon a helyeken, ahol az égéstermék-elvezetők társasházi osztatlan közös tulajdonban vannak – sem kell fizetni a szolgáltatásért. Hajdú Márton elmondta, a kémény­sep­rőipari szolgáltatói tevékenységgel összefüggő feladatok ellátása érdekében a katasztrófavédelem kéményseprő szakmunkások és mesterek számára hirdetett meg – a várható szolgáltatási terület nagyságával arányos mértékben – több mint 400 állást országos szinten. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve 414 fővel (kéményseprők, ügyfélszolgálati munkatársak, adminisztrációs munkatársak) kezdte meg működését július elsején. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 32 fős állománnyal látja el a szolgáltatói feladatokat a katasztrófavédelem kémény­seprőipari szerve.

 

KÖTELEZŐ AZ ELLENŐRZÉS

 

A tájékoztatás során kiderült, a városlakók az ellenőrzésekre szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente számíthatnak. Ezek alapján, használatban lévő tüzelőberendezésének típusa szerint évente vagy kétévente kapnak majd értesítést az ellenőrzésről.

 

GÖRDÜLÉKENYEBB ÜGYINTÉZÉS

 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének szolgáltatási területén új, egységes ügyfélszolgálati rendszert alakítottak ki a lakosság gördülékenyebb ügyintézésének érdekében. A kéményseprők számára pedig XXI. századi, homogén eszközpark áll rendelkezésre, ami jelentős mértékben hozzájárul a magas színvonalú szolgáltatáshoz.

 

KÉT ÉRTESÍTÉST HAGYNAK

 

A Katasztrófavédelem munkatársai két értesítést hagynak. Ha nem tudnak egy lakásba bejutni, a harmadik időpont után megszűnik a szolgáltatás ingyenessége.

– Amennyiben a sormunkára a kéményseprőipari szerv előzetes írásbeli értesítése szerinti harmadik időpontban kerül sor, az ingatlan használója a kéményseprőipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvényben foglalt közszolgáltatásért a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott, 2015. július 1-jei állapot szerinti közszolgáltatási díj harminc százalékának megfelelő összegű kiszállási díjat fizet a kéményseprőipari szervnek – tette hozzá a szóvivő.

Bruszel Dóra

(Fotó: FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft.)