Friss adatok: Szabolcs megyét eddig elkerülte az influenzajárvány

Országosan 100, megyénkben 6 sentinel, úgynevezett őrszem orvos küld mintát a Népegészségügyi Központba, majd a tenyésztés eredménye után készül a járványügyi jelentés. Mellettük valamennyi háziorvos részese a figyelőszolgálatnak. Eszerint egyelőre elkerült bennünket a járvány. Hetente tájékoztatjuk majd olvasóinkat, nézőinket az aktuális adatokról.

Van ahol igen, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még nem mutatták ki az influenza vírust, viszont az esztendő második hetében emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, duplájára nőtt a háziorvoshoz fordulók aránya.

Dr. Szabó Tünde megyei tisztifőorvos elmondta:

Nyilván összefüggésben van azzal, hogy az iskolába, óvodába elkezdtek járni a gyerekek, tehát a zárt térben a vírus átadásának lehetősége természetesen könnyebb lett, illetve a tömegközlekedési eszközökön megnövekedett a lakosság száma. Ez, illetve a téli időjárás, a nem túl hideg, hanem ez a latyakos, csapadékos időjárás kedvez a vírusok terjedésének.

Akkor mondhatjuk, hogy influenza, ha a vírust kimutatták a laboratóriumban, de a tünetek alapján az orvos meg tudja különböztetni a két kórt. Az influenzaszerű megbetegedés lassabban kezdődik, néhány nap alatt éri el a csúcsát, jellemzője a torokfájás, orrfolyás, köhögés, láz, esetleg hőemelkedés. Az influenza robbanásszerűen jelentkezik végtagfájdalommal, hirtelen magas lázzal, elesettséggel, fejfájással, esetleg hányással is társulhat. Tehát drasztikusabbak és gyorsabban kialakulók a tünetek.

A téli időszakban legyengült immunrendszerünket fehérje- és vitamindús táplálkozással lehet erősíteni. Célszerű sok folyadékot inni, nagyokat aludni, és az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködni, s ha a körülmények engedik, szellőztessük lakásunkat, munkahelyünk tereit.

Influenza, illetve influenzaszerű megbetegedések halmozódása esetén ne nagyon menjünk olyan környezetbe, ahol tartósan zárt területen sok ember előfordul. Illetve a védekezésben egy fontos dolog, hogy mivel cseppfertőzésről van szó, ezek megtapadnak mindenféle anyagokon, tehát a tartós, gyakori kézmosás elenhgedhetetlen, és a harmadik a védőoltások beadása.

- nyilatkozta a megyei tisztifőorvos.

A tisztiforvos szerint nem késő a védőoltás, hiszen 10-14 nap alatt alakul ki a védettség. A rizikócsoportba tartozóknak  mindenképpen érdemes oltásra jelentkezni.

Mint oly sokszor mondják a szakemberek, a vírusfertőzést tüneti kezeléssel,  lázcsillapítókkal, pihenéssel lehet gyógyítani, antibiotikumot csak akkor kell szedni, ha bakteriálisan felülfertőződik a vírus.