Folytatódik az oltási akcióhét Nyíregyházán is – Hat plusz oltópontra várják a lakosságot

Az elmúlt két oltási akcióhét meghozta a lakosság kedvét, ezt tapasztalják a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben. Nyíregyházán ezen a héten hat oltópontra várják azokat, akik regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül kérik a koronavírus elleni vakcinát. Legnagyobb számban az ismétlő, harmadik oltást kérte a lakosság kampányhetekben.

Advent második vasárnapján is egymás után érkeztek a Jósa András Oktatókórházba, még mindig regisztráció nélkül kaphatja meg a lakosság a koronavírus elleni védőoltást. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház összesen hat városban várja a pácienseket, a kampányhetek miatt új oltópontokat is nyitottak minden intézményben.

Folytatódik a kampány

Az akcióhetet először november 22-én hirdette meg a kormány, most ismét meghosszabbították a kezdeményezést, így december 12-ig napi 12 órában várják a kórházak az oltásra érkezőket, reggel 7 órától este7 óráig. Az akcióhét során ugyanúgy működik az oltások beadása, a különböző nyilatkozatok kitöltése után adják be az első, második vagy harmadik adag vakcinát.

Harmadik oltásra érkeztem és pedagógus vagyok, sok ember között mozgok, ezért gondoltam fontosnak” – mondta Páll Bernadett, aki vasárnap kérte az oltást a Jósa András Oktatókórházban.

Nemcsak Nyíregyházán, országos szinten is a legtöbben a megerősítő oltást kérték az elmúlt két hétben. A szakemberek mindenkinek javasolják az újabb adag vakcinát, ha már négy hónap eltelt a második oltásuktól számítva.

Új oltópontok

Az akcióhét meghozta a lakosság kedvét és hajlandóságát – ezt nyilatkozta dr. Szondi Zita, a kórház főigazgatója. Sokkal nagyobb számban érkeztek első, illetve megerősítő harmadik oltásra is az intézményekbe az elmúlt két hétben. Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki torlódások, több oltópont működött az első héten, a második héten kevesebb volt a jelentkező, ezért a harmadik héten hat oltópontra várják Nyíregyházán azokat, akik regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül kérik a vakcinát, a többi városban pedig 1-1 oltópontra.

Erős hétkezdés

A hétfő és a péntek volt a legerősebb napunk, mind a két héten ezt tapasztaltuk. Hétvégén nagyobb tömegekre számítottunk, hiszen az emberek ekkor jobban ráérnek, így arra készültünk, hogy akkor sokkal többen jelentkeznek majd az oltásokra. Ez a várakozásunk végül nem teljesült, a hétvégén és hét közepén – kedden, szerdán és csütörtökön – körülbelül azonos számban kérték az oltást, az első héten háromezren, a második héten pedig nagyjából 1500-1600-an érkeztek” – nyilatkozta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Harmadik oltás

A kórház főigazgatója bízik benne, hogy akik már túl vannak az alapimmunizáláson, tehát felvették az első és második adag vakcinát, hamarosan kérik a harmadik oltást is. A lakosság több mint fele kérte már az ismétlő oltást azok között, akik korábban a megyei intézményi oltópontokon vették fel az első két vakcinájukat. Abban bíznak, hogy a harmadik hét végére ez az arány még magasabb lesz. Bár mindenkit fogadnak regisztráció és időpontfoglalás nélkül, az elmúlt két hét tapasztalata azt mutatja, hamarabb végeznek azok, akik időpontra mennek. Természetesen az időpontfoglalás a kampányhét idején is elérhető.