Folyamatos fejlődésben Nyíregyháza – Több mint 90 fejlesztési projekt van folyamatban
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 90 fejlesztési projekt van folyamatban Nyíregyházán, a fejlesztések a pandémia ellenére sem álltak meg a városban. Nagy hangsúlyt kapnak az útfelújítások, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a turizmust erősítő projektek és a sportberuházások is. Az elmúlt években 13 körforgalom épült Nyíregyházán, folyamatban van egy 5 milliárd forintos útfejlesztés, elkészült a városi uszoda és az Atlétikai Centrum, átadták az India-házat a Nyíregyházi Állatparkban, ahol elindult az egyedülálló jégkorszaki bemutató építése is.

 

A járványügyi helyzet miatt hosszú idő óta először szerveztek sajtótájékoztatót a városházán, ahol dr. Kovács Ferenc az elmúlt időszak fejlesztéseiről, a folyamatban lévő beruházásokról és a tervekről adott tájékoztatást. A pandémia ellenére sem állt meg az élet Nyíregyházán, a helyi gazdaság életét pedig egy több mint 1,4 milliárd forintos kormányzati támogatás is segíti ebben a nehéz időszakban.

Útfelújítások

A beruházások egyik fontos része a közlekedési infrastruktúra évek óta tartó, folyamatos fejlesztése. Jelenleg folyamatban van egy 5 milliárd forintos útfelújítási program első szakasza. Várhatóan iskolakezdésre befejeződnek a munkálatok a 18 érintett szakaszon. A földutak aszfaltozása mellett a már meglévő utak felújítása is komoly része a programnak.

„Vannak olyan területek, mint például a Korányi vagy a Bocskai vagy a Vasvári Pál utca, most jön majd három, a három sz-betűs, a Széchenyi, Szent István és a Szarvas utca felújítása. Rengetegen közlekednek itt, nagyon fontos, hogy ne legyünk egy síkúak. Következő kiemelt terült, amit azt látom, hogy a város mindennapi közlekedésén pozitívan jelentkezik és erre nagyon nagy szükség volt, ha megnézzük, hogy az elmúlt 5 évben hány új gépkocsit helyeztek forgalomba, 10 ezres nagyságrend van” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Ezért volt szükség arra a 13 új körforgalomra, ami megépült Nyíregyházán, illetve a három csomópontfejlesztésre. Jelenleg is zajlik a Kállói út – Tünde utca körforgalom kialakítása, illetve a Tiszavasvári úti felüljáró felújítása. Hamarosan elkezdődhet a Kótaji út – Stadion utca kereszteződésében is a körforgalom kiépítése, erre is régóta nagy volt már az igény.

Bezárul a nagykörút

Megvalósulhat a nagykörút bezárása, ami szintén együtt jár majd csomópontfejlesztésekkel. A tervek szerint az 1,2 km hosszú, jelenleg 2x1 sávos déli szakaszt 2x2 sávossá bővítik. A beruházáson belül öt jelzőlámpás csomópont is épül a tervek szerint.

Középpontban a turizmus

Egy összehangolt, számtalan elemből álló turisztikai fejlesztési csomag már évek óta zajlik Nyíregyházán, ezekre a beruházásokra nagy szükség van, mivel egyre látogatottabb a város. Ezt jelzi az is, hogy bár a koronavírus-járvány miatt a vendégéjszaka-számok minden városban csökkentek az országban, az átlaghoz képest Nyíregyházán jóval kisebb volt a visszaesés mértéke.

„Nemrég adtuk át az India-házat, ami egy újabb turisztikai attrakció az állatparkban, de már megindult a jégkorszak, ami Európában egyedülálló, nincs ilyen jégkorszaki bemutató egy állatkertben sem. Ez egy nagyon komoly beruházás, összességében több mint 10 milliárd forint lesz, most 6,6–6,7 milliárd az első ütem, ami már megkezdődött. A gyógyhely körüli közterületi részre nyertünk pályázatot, mert egy gyógyhely nem lehet sétány nélkül. Azt reméljük, hogy itt sok ezer ember lesz, nem csak a főszezonban, a főszezont szeretnénk kitolni. Ezért sétány kell, látványosság kell, meg mondjuk mosdók is kellenek, tehát hármat is építünk” – tette hozzá a polgármester.

Látványos fejlesztés

A sóstói terület rendberakása méltó módon történhet meg a felújításnak köszönhetően, a munka már ezen a helyszínen elkezdődött. Nemrégiben számoltunk be arról a jó hírről, hogy ez a projekt pluszforrást kapott a kormánytól, így már több mint 1,4 milliárd forintból gazdálkodik. A felújítás a nyíregyháziak számára is szépíti Sóstót, illetve az idegenforgalomra is jó hatással lesz. Egyedi szökőkútpart, zenepavilon, termelői piactér, biciklikölcsönző és trambulinpark – ez csak néhány eleme a beruházásnak.

Számtalan terv

Szintén Sóstón, a múzeumfaluban háromhektáros területen alakítanak ki egy „Mesekert” elnevezésű szabadidős élményparkot, és a tervek között szerepel a Tuzson János Botanikus Kert fejlesztése is. Az elmúlt időszakban létrejött a Belvárosi Kulturális Negyed, ami számtalan lehetőséget kínál a városba érkezőknek. A megújult Benczúr-Bessenyei terek környékén felújították a Kállay-házat, elkészült a Szindbád, a jövőben megvalósulhat a Jósa András Múzeum turisztikai célú fejlesztése.

Sportberuházások

Mind a verseny-, mind a szabadidősport infrastruktúrafejlesztése is nagy hangsúlyt kapott Nyíregyházán.

„A legújabb eredmény a városi uszoda, amit most már mindenki használhat, nem csak a versenyzők és sportolók. Az Atlétikai Centrum építése befejeződött, ott a használatbavételi engedélyt is megkaptuk, még eszközbeszerzések történnek a következő hetekben, de ez júniusra teljes körűen befejeződik. Már hozzákezdtünk az elmúlt évben a tenisz centrum fejlesztési programjának a kidolgozásához. Azt remélem, hogy az első ütem fejlesztése a következő évben elindul, az ehhez szükséges pénzügyi fedezet biztosítása pedig már az idén megtörténhet” – mondta dr. Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón.

Stadionfelújítás

A stadion fejlesztése is megkezdődhet, Magyarország Kormánya támogatásával a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósul meg a Nyíregyháza labdarúgó sportlétesítmény korszerűsítése. A beruházásnak köszönhetően egy minimum 8000 fő néző befogadóképességű stadionja lesz a városnak, valamint különböző szabadidős és sportcélú fejlesztések is a tervek között szerepelnek. A felsorolt, illetve további beruházásokról részletesebben a csütörtöki Nyíregyháza Most című műsorban láthatnak egy összefoglalót.

Kapcsolódó galéria

Polgármesteri sajtótájékoztató a Városházán