Folyamatos az oltás Nyíregyházán – Naponta több száz ember kap vakcinát a kórházban
Fotó: Szarka Lajos

Közel ezren kaptak koronavírus elleni védőoltást szombaton a Jósa András Oktatókórházban. Az elmúlt hónapokban már több mint 56 ezer embert oltottak be Nyíregyházán. Nyolc oltópontra várták azokat, akiket a háziorvosuk a kórházba küldött a vakcina felvételére.

December 27-től folyamatos az oltás a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. Hétfőtől vasárnapig, tehát mindennap és még ünnepnapokon is reggel fél nyolctól este hatig folyamatosan dolgoznak az egészségügyi intézményben annak érdekében, hogy minél többen megkapják a vakcinát. Egy-egy oltóponton egy nap alatt 120 embert tudnak beoltani, szombaton például Pfizert használtak az orvosok a kórházban. Itt, Nyíregyházán már több mint 56 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Örülnek az oltásnak

„Nagyon örülök neki, hogy megkaptam az oltást, nagyon régen várok rá és mindenkit arra tudok buzdítani, hogy bizony oltassa be magát. Sokan félnek tőle, de én megnyugtatok mindenkit, hogy nem fáj” – így nyilatkozott Bakosi Lászlóné, miután megkapta a vakcinát.

Vas György sem érzett fájdalmat, miután megkapta az oltást, ő is szombaton kapta meg az első adagot a Jósa András Oktatókórházban. „A koromnál fogva szeretnék még élni pár évet, már a 70-en túl vagyok és az ember igyekszik a saját egészségére, amennyire lehet, vigyázni, mert sajnos van más egészségügyi problémám is” – tette hozzá.

Dancs Lászlóné azt mondta, már betöltötte a 70. életévét, de még sokáig szeretne élni, ezért kérte az oltást.

Balázs Mihályné pedig így nyilatkozott: „Én nagyon szerettem volna felvenni az oltást, mivel magas vérnyomásom van, krónikus vesebeteg vagyok és bízom benne, hogy ez segít. Mindenkinek ajánlom, hogy aki csak tudja, vegye fel az oltást, mert ebben bízhatunk. Könnyebb lesz a nyitás, hamarabb visszatérhetünk az igazi életünkhöz.”

Az oltóorvos tanácsai

A nyolc oltópontok egyikén dr. Bartha Attila reumatológus főorvos várta a pácienseket, aki néhány jó tanácsot is megosztott a lakosság számára. Azt mondta, az egyik legfontosabb, hogy akinek szemüvegre van szüksége az olvasáshoz, mindenképpen vigye magával, ha esetleg a kórházban kellene kitöltenie valamilyen papírokat.

Lista a gyógyszerekről

„Aki ide bejön hozzánk az oltásra, az letöltheti vagy a háziorvosától megkaphatja azokat a nyomtatványokat, amelyeket ki kell tölteni. Az egyik egy beleegyező nyilatkozat, hogy tudomásul veszi, illetve beleegyezik, hogy megkapja a védőoltást, a másik egy alkalmassági kérdés. Ott a legfontosabb kérdés, amiről mindenképpen szót kell ejtsek, az, hogy van egy olyan benne, hogy szed-e valamilyen gyógyszert. A legjobb, ha egy kis listán hozzák magukkal a gyógyszereket, hogy mit, mikor, milyeneket szednek. Az adagolás nem is fontos, de legalább a nevüket tudja az orvos, hogy mik azok a gyógyszerek” – mondta dr. Bartha Attila.

Naponta közel ezer oltás

„Négy helyre lehet beszúrni az injekciót, a két karba, illetve a két combba. A magam részéről én még combba nem adtam, mert még senki nem kérte. Mindenki egy kicsit félelemmel és örömmel érkezik. Örül, hogy végre megkapja az oltást és védett lesz, de fél mindenki egy injekciótól. Ez egy teljesen természetes emberi érzés. Naponta 120 személyt oltunk be minden egyes oltóponton, a mai napon nyolc oltópont működik, úgyhogy majdnem ezer lesz a beoltottak száma csak itt, Nyíregyházán. Ezen kívül a megyében máshol is működik még oltópont és a háziorvosok is oltanak. Most a mai napon, szombaton a Pfizer-BioNTech vakcinát használjuk az oltópontokon, ez volt a legelső, amit az Európai Unió engedélyezett” – tette hozzá.

Nincs mellékhatás

„0,3 ml anyagot oltunk be arra a helyre, ahova az illető óhajtja, és azt kell még tudni, hogy az RNS az a vivőanyag és utána ez az RNS bejut a sejtekbe és ott kiváltja annak az antigénnek a termelődését, amelyik lehetetlenné teszi, hogy egy fertőzés alakuljon ki a Covid vírus következtében. Annyit kell még róla tudni – ezt még nem mondtam –, hogy nagyon kevés szövődménye van, ez nagyon fontos. Általában vállfájdalom előfordul, de mivel egy idegen anyagot viszünk be, ez nem egy probléma” – nyilatkozta dr. Bartha Attila.

A doktor úrral készült hosszabb interjút kedd este, a Nyíregyháza Most következő adásában láthatják.