Fókuszban a turizmus – „A digitális kapcsolattal csak nyernek a vállalkozó nyíregyháziak”

A Modern Vállalkozások Programja a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Fókuszban a turizmus digitális adatszolgáltatás címmel szervezett közös roadshow-t Nyíregyházán.

Az országjáró körút célja, hogy a Modern Vállalkozások Programmal a szálláshely szolgáltatásban érdekelt kis– és középvállalkozások egy átfogó digitális szemléletformálással segítséget kapjanak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, az entakhoz való csatlakozással.

Szabó Áron, a Magyar Turisztika Ügynökség Szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója elmondta:

Ambiciózus célokat tűzött ki a kormányzat országos szinten. Ezt lokális szinten is meg kell valósítani. Országos szinten 50 millió vendégéjszaka, és talán, ami ennél még merőbb vállalás ez a 16 %-os GDP hozzájárulás. Ez egy 10 % alatti szintről indult, most már megközelítjük a 11-et. A 16 % az 2030-ra volt a kormánynak egy vállalása. Azok az intézkedések, amelyeket egymás után tesz, reméljük abba az irányba hatnak, hogy ezt sikerül majd elérni. Az biztos, hogy ennek az origójában a turizmus fejlesztés van.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiához kapcsolódott a polgármester helyi eredményekről való tájékoztatása, és az ágazat értékelése.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere kiemelte:

Már elkezdtük 2012-ben a tourist guide-os belvárosi sétákat hét nyelven. A TDM-nek hét  nyelvű honlapja van, ami az elmúlt évben meg is újult, és minden beruházás tartalmaz ilyen részt. Az Állatparkban a Látogató Centrum, ugye ott már online jegyvétel is lehetséges. A Múzeumfalunál szintén, ami augusztusra lesz kész. Ott is lesz egy látogatócentrum, tehát a digitális jelenlét és szolgáltatás mindig nagyon fontos.

Dr. Kovács Ferenc úgy véli, hogy ezzel a digitális kapcsolattal csak nyernek a turizmusban vállalkozó nyíregyháziak. Egy tavalyi kormányhatározat szerint indult július 1-jén a három lépcsősre tervezett program, mely első körben most a nagy ágyszámú szállodákat érinti, majd szeptember 1-jén és 2020. január 1-jén lesz teljeskörű a szálláshelyek adatszolgáltató feladata, mely az önkormányzaton túl a KSH – nak és a NAV-nak továbbít információt.

Részint a szektor fehérítéséről, másrészt a turizmus szerepelőinek mind teljesebb kiszolgálásáról van szó. A Modern Vállalkozások Program ingyenes tanácsadó szolgálattal, tudástárral és adatbázissal áll a partnerek rendelkezésére, melyhez közel 20 ezer vállalkozás már csatlakozott.

Koleszár Péter, Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadó azt nyilatkozta:

A hazai kis- és középvállalkozások számára jelentős forrás áll rendelkezésre. Vissza és vissza nem térítendő formában is. Ezek a pályázatok, amelyekből többek között azokat a digitális fejlesztéseket is lehet finanszírozni, amelyből a jogszabály által igényelt köztelezettségeket kell teljesíteni, jelenlegi információink szerint szeptember 9-ig érhető el.

Szoftvereket és hardvereket is lehet a támogatásból vásárolni. Akár 50 millió forintos fejlesztés is elérhető a támogatás segítségével. A pályázata már számos portálon elérhető, többek között a www.vallalkozzdigitálisan.hu  GINOP 3.2.2. címen. A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei között felkereshetnek két helyi tanácsadót, akik a Modern Vállalkozások Programban nyújtanak a konkrét igényekhez kapcsolható információt.

Kapcsolódó galéria

Turisztikai Ügynökség országjáró roadshow