Fogyatékkal Élők Egyetemi Sportnapja
Fotó: Illusztráció

A fogyatékkal élők egyetemi napja alkalmából sportnapot szerveztek a Nyíregyházi Egyetemen. A rendezvény célja, hogy a társadalmi érzékenyítés mellett bemutassa az egyetemen elérhető lehetőségeket a fogyatékkal élő speciális szükségletűek számára is. 

A Nyíregyházi Egyetemen kedden rendezték meg a Fogyatékkal Élők Egyetemi Sportnapja című programot, melynek célja az épek és a fogyatékkal élők közös sportolása, valamint a társadalmi érzékenyítés voltak.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Nyíregyházi Egyetem is bekapcsolódjon abba a programba, ahol a fogyatékkal élők és az épek is együtt sportolhatnak. Néhány év kihagyással a korábbi években minden alkalommal megrendeztük ezt az érzékenyítő sportnapot, ahol az épek és az egészségi állapotukban akadályozottak együtt sportolhattak, és megismerkedhettünk a speciális sportágakkal” – mondta dr. Vajda Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézetének intézetigazgatója.

A Fogyatékkal Élők Egyetemi Sportnapja alkalmából a résztvevők találkozhattak többek között Tarjányi István kerekesszékes kardvívóval, de a fogyatékkal élők judobemutatója mellett egy akadálypálya-bemutatót is megtekinthettek, és kipróbálhatták az ülőröplabda, asztalitenisz és csörgőlabda játékokat is az egész napos rendezvényen. Dr. János István megbízott általános rektorhelyettes elmondta, az utóbbi időben sokat változott az egyetem szemléletmódja, valamint az itt tapasztalt nyitottság is.

A hallgatóink nyitottak arra, hogy foglalkozzanak a fogyatékkal élő társaikkal. Ehhez bevonnak önkéntes hallgatókat is, de az egyetemünk kollégiumi szállást is biztosít fogyatékkal élő hallgatóink számára. Mind a könyvtár, mind az egyetem egész területe akadálymentesített, minden lehetőséget megkapnak ezen hallgatóink is a sikeres továbbtanuláshoz.”

Az érzékenyítés mellett az egyetem feladatának tekinti, hogy minden lehetőséget biztosítson a speciális szükségletűek számára is.

Fél évvel ezelőtt alapítottuk meg a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központot, ahol lelki tanácsadás, speciális mozgáskoordinációs foglalkozások, kerekesszékes érzékenyítés, illetve vak és siket hallgatóink számára olyan speciális tanulást segítő lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyekkel a hátrányaikat csökkenteni tudjuk. A jövő tanévtől az egyetem vezetése elkötelezett abban, hogy speciális ösztöndíjjal is támogassa ezeket a hallgatóinkat, ebben újítások lesznek. Azt gondolom, a Nyíregyházi Egyetemre érdemes jelentkeznie mindenkinek, aki szeretné megvalósítani önmagát, függetlenül attól, hogy honnan származik és milyen a testi állapota, hiszen a Nyíregyházi Egyetem egy inkluzíve és egyre inkább akadálymentesített környezet” – mondta el Körei László, a Nyíregyházi Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője.

Az egyetemre 62 olyan regisztrált hallgató jár, aki valamilyen okból speciális szükségletű. Vannak köztük halmozottan fogyatékos hallgatók is, akik személyes segítést vagy napi ellátást igényelnek. Aktivistahálózat segíti őket, egyre több hely elérhető akadálymentesen, ami a társadalmi életüket is megkönnyíti, vagyis ugyanolyan emberként élhetik életüket az egyetem elfogadó közegében.