Foglalkoztatási paktum – Közel 7,5 milliárd forintnyi támogatást nyert el a megye
Fotó: Szarka Lajos

Közel 7,5 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatallal a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködésekre. A térség sajátossága, hogy egyszerre van jelen munkaerőhiány és munkanélküliség is a munkaerőpiacon. Ezekre is megoldásokat keres a most induló együttműködés.

A frissen elnyert projekt célja, hogy a megye gazdaság- és foglalkoztatás célú fejlesztései megvalósulhassanak a munkaerő-piaci keresleti és kínálati oldal összehangolása által. A projekt a közszférát és versenyszférát, valamint a megye nagyobb munkaerő-piaci szereplőit, a foglalkoztatás-gazdaságfejlesztésben érintett és érdekelt feleit fogja össze a foglalkoztatási problémák mérséklése és a megyei gazdasági versenyképesség javítása érdekében.

A Paktum Plusz végrehajtása megkezdődött, melynek a forráskerete 166 milliárd forint a következő 7 évben. Ennek egy nagyon fontos része az a 7,5 milliárdos program, amely a munkaügyi paktum folytatását jelenti. A legfontosabb és legújabb kihívásunk a programban, hogy inaktívakat kell elérnünk, ennek az indikátorszáma 480. Ez kevésnek tűnik, de ezek az emberek eddig is megéltek valamiből, és nem szerepeltek a munkaügyi nyilvántartásokon. Arra kell őket rávenni, hogy regisztráljanak és aztán részt vehessenek a szolgáltatásokban” – mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

Ezek a szolgáltatások széles kört ölelnek fel, munkaügyi támogatások, képzési programok, vállalkozóvá válási programok is szerepelnek a tervek között. Ez a következő hét évben megoldandó feladat a konzorciumi partnerek számára. A megye munkaerő-piaci képe rendkívül színes, míg 10–12 évvel ezelőtt az országos átlaghoz képest magasabb volt a munkanélküliség, addigra mára már több településen az országos átlagnál is jobbak a foglalkoztatási számok – erről már Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja beszélt televíziónknak.

Ez elsősorban Nyíregyházáról, Nyírbátorról vagy Mátészalkáról mondható el, ennek megfelelően pedig többféle eszközzel kell operálni, meg kell találni és képessé kell tenni a megfelelő munkaerőt arra, hogy ezeken a munkahelyeken el tudjon helyezkedni. Egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség is jelen a megyében.”

A most induló programba több mint 4 ezer embert kell bevonni a következő hét évben, melynek a végén közel 3000 embernek kell munkában állnia a sikeres programzáráshoz.

Kapcsolódó galéria

Foglalkoztatási paktum sajtótájékoztató 20220330