Finn ünnep Nyíregyházán

 

Nyíregyháza több mint 35 éves testvérvárosi kapcsolatot ápol Kajaanival, s a számtalan oktatási, kulturális esemény közepette a Magyar-Finn Baráti Egyesület megszervezte Finnország függetlenségének 100. évfordulójára azt az eseményt, melyen fotókiállítást nyitottak, és sor került egy könyvbemutatóra is. A nyíregyházi önkormányzat jövő év tavaszán készül egy delegációval Finnországba, hogy tovább építse a baráti kapcsolatokat.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

– Finnország csak 100 éves államisággal rendelkezik, mert a finn nép a középkortól kezdve más-más rabigájában nyögött. Ez számunkra is ismerős, gondolom sok olyan téma van, ami a távolság legyőzésével normalizálhat egy testvérvárosi kapcsolatot – fogalmazott Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az esemény vendége volt Krausz György egykori magyar nagykövet, ki feleségével, a nyíregyházi születésű Karakó Judittal érkezett, s a 100 szociális innováció Finnországból című könyv bemutatóját vállalta. A kötet két neves finn szociológus munkája, melyet 2006 óta 18 nyelvre fordítottak le.

Példaként említette Krausz György azt is, hogy a szerencsejáték Finnországban állami monopólium. Minden szerencsejátékot csak az állam hajthat végre. A nettó bevétele ennek a játéknak háromfelé oszlik. Ebből fizetik a nyugdíjakat, a kulturális eseményeket és a sporttámogatás is ebből történik.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

A szociális innovációk bemutatója után megnyílt Csorba Károly Juhannus, Szent Iván Éj Finnországban című fotókiállítása, illetve Dániel fia vadvízi túrákon készült sorozata, melyet december 1-ig láthat a közönség.

– A fiam kint él egy finn családban, most már közel 10 éve – így szólt Csorba Károly. – Így elég sűrűn van lehetőség utazni. Szeretünk menni és szeretnek jönni a finnek is. Egyik különös élmény, hogy Szent Iván éjjel érkezünk meg Finnországba. Ez egy csodálatos ünnep! Egész Finnország olyan, hogy a természetbe van beágyazódva, fákat nem vágnak ki. Ilyenkor, amikor a leghosszabb nap van, mindenki arra törekszik, hogy kint legyenek a természetben.
Kiürülnek ilyenkor a városok, tüzet gyújtanak, énekelnek és táncolnak. Sokkal erősebb ez a hagyomány, mint nálunk. A finnek irigylésre méltó módon nyitottak, őszinték és becsületesek. S hogy mit irigyelnek ők tőlünk? A téli nappali sötét és a nyári világos éjszakák helyett a napfényt és a nyarat. A sötét, meleg éjszakákat –
árulta el.

 

Matyasovszki Edit