Figyelnek a gyerekekre
Az éves jelzőrendszeri tanácskozásra várta partnereit a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ a városházán. A 2016-os év munkájának értékelése során elhangzott, hogy a szociális problémák tovább mélyültek. Tavaly 666 kiskorút vettek védelembe, és sokkal magasabb arányban kellett a családból kiemelni gyereket, mint a korábbi időszakban.

A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai tanácskozásán átfogóan értékelték a jelzőrendszer elmúlt évi működését, áttekintették a gyermekjóléti alapellátás formáit. 2016 januárjától a nyíregyházi közgyűlés döntése értelmében egy szervezeti egységbe integrálták a családsegítő és gyermekjóléti feladatokat, így egy teljes lezárt évet tudtak értékelni. Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, a jelzőrendszer működése nagyon fontos, hiszen tagjaik találkoznak leggyakrabban a családokkal, a gyerekekkel, így elsőként vehetik észre, ha baj van. Ezért az észlelő és jelző szolgálat a gyermekvédelem fontos alapja.



MÉLYÜLŐ PROBLÉMÁK

 

A szakmai tanácskozáson elhangzott a jogszabályi és szervezeti változások után a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központhoz a megyeszékhellyel együtt 25 település tartozik, főleg hatósági tevékenységet folytatnak.

További képekért kattintson a fotóra!

Az elmúlt év munkáját az elkészült statisztikai adatok alapján is értékelhették. Lengyelné Pogácsás Mária a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője hangsúlyozta, hogy a szociális problémák tovább mélyültek, tavaly 666 kiskorút vettek védelembe, és sokkal magasabb arányban kellett a családból kiemelni gyereket, mint a korábbi időszakban.

 

ÚJABB FELADATOK

 

A konferencián a jelzőrendszer működésének értékelése során kiemelték, hogy a jogszabályok szigorodásával nőtt a felelősség, de ezzel párhuzamosan javult az együttműködés is, gyorsabban tudtak reagálni a problémás helyzetekre. A jelzések alapján a hatósági tevékenység a kiskorúak esetében meghaladta az 1200-as darabszámot. A folyamatos jogszabályváltozások a jövőben is újabb feladatokat adnak a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársainak, 2018-tól a szervezet számára például kötelező lesz az iskolai és óvodai szociális munka, ezekre is megkezdik a felkészülést.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)