Fesztiválbetegségek

Becslések szerint a világon évente 330 millió ember fertőződik meg valamilyen betegséggel, nemi úton. Magyarországon az év első négy hónapjában már 182 szifiliszes és 396 gonorrhoeás fertőzést regisztráltak az ország bőr- és nemibeteg-gondozó intézetei. Ez azt jelenti, hogy 50 százalékkal több szifiliszes beteg van, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A gonorrhoea esetében 35 százalékos a növekedés aránya.

 

Korai szexualitás

 

– Nem javítja a statisztikát az sem, hogy a fiatalok egyre korábban, 13-14 évesen kezdenek el nemi életet élni. A nyári időszakban, a fesztiválok ideje alatt gyakrabban köttetnek villámszerelmek, ilyenkor sokkal nagyobb a fertőzés veszélye. Az egyéjszakás kapcsolatokra való hajlandóságot a bulik, a zene és a különböző ajzószerek, az alkohol és a drogok jelentősen megkönnyítik – mondja dr. Együd Katalin, a Jósa András Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztály és Nemibeteg Gondozójának bőrgyógyász osztályvezető főorvosa.

 

Felelőtlenül, meggondolatlanul

 

– A rendelőbe nagyon sok fiatal érkezik úgy, hogy nem emlékszik arra, mi történt vele azon a mámoros éjszakán. A fesztiválokon ugyanis sokkal fesztelenebbül, lazábban viselkedik mindenki. Több alkoholt isznak, egyre népszerűbb a drogok használata – folytatja a szakember –, sokan azt sem tudják, mit csinálnak.

 

Használj óvszert!

 

Napjainkban az orvostudomány több mint huszonötféle olyan betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek, gombák, vírusok, baktériumok és élősködők közvetítésével. Ehhez közösülésre van szükség, amelynek során a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. – Ahhoz, hogy a fertőzést elkerüljük, a legbiztonságosabb, ha óvszert használunk – mondja a bőrgyógyász. – Sokan nem tudják, de például a herpesz orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is elkapható, így az orális együttlét során is javasolt az óvszerhasználat.

 

Maradandó károsodás

 

A probléma sokkal égetőbb, mint sokan gondolnák, hiszen a betegségek akár maradandó károsodást, sőt egyes fajtájuk meddőséget is okozhat. A fertőzött anya ugyanis átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket.

 

Gyakran észrevétlen

 

A nemi betegségeknek gyakran nincsenek látható tüneteik, sokszor csak hónapokkal az együttlétet követően észlelhető a probléma. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már az első tünetek jelentkezésekor keressük fel a szakembert, semmiképpen se végezzünk öngyógyítást, mert a gyógyszerek miatt a kórokozók kimutathatatlanná válnak, és az így felállított téves diagnózis miatt a megfelelő célzott kezelés elmaradhat.

 

Közös kezelés

 

– A betegek mellett egyes esetekben a szexuális partnert is kezelni kell a fertőzés továbbadásának, a késői szövődmények, meddőség, magzatkárosodás megakadályozása miatt – teszi hozzá a bőrgyógyász. – Kezelés hiányában ugyanis fennáll az újrafertőződés veszélye.

 

Beutaló nélkül

 

Nyíregyházán a Bőr- és Nemibeteg Gondozóban komplex vizsgálatot végeznek, amelyhez nincs szükség házi orvosi beutalóra, ugyanakkor a szakember hangsúlyozza, a legfontosabb a felelősségteljes szexuális magatartás, a körültekintő partnerválasztás, a hűség és a monogámia, ezzel ugyanis megelőzhető a baj.

 

Ésszel szeretni

 

„Ó kedves Candide-om, emlékszel Pacquette-re, arra a csinos lányra, aki várta nemes bárónőnket. Az ő karjaiban megízleltem a paradicsomi örömöket, s azok hozták e pokoli kínokat, amelyek most tönkretesznek. Őt egy olyan betegség fertőzte meg, amelybe talán már bele is halt. Ezt az ajándékot ő egy tudós franciától kapta, aki meg valamilyen más forrásból. Őt ezzel egy idős grófnő kötelezte le, aki egy lovassági kapitánytól szerezte be, az meg egy márkinőtől, aki egy apródtól. Az apród egy jezsuitától, aki pedig noviciátusa során egyenesen Kolumbusz Kristóf egyik hajósától. Ami engem illet, senkinek sem fogom továbbadni, mert meghalok.”

Voltaire szatirikus gondolatai mély igazságot fogalmaznak meg a nemi betegségekre vonatkozóan. Nevezetesen azt, hogy mindannyian veszélyben vagyunk. A fertőzések ugyanis – ha nem vagyunk elég körültekintőek – bármelyikünket érinthetnek korra, nemre, nemi identitásra, népességre való tekintet nélkül.

Piszár Tünde