Fénnyel játszók, avagy páratlan kiállítás nyílt a nyíregyházi könyvtárban!

U-Világítótornyok címmel egyedülálló kiállítás nyílt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Három festőművész és egy fotográfus összefogásával olyan alkotások tekinthetők meg melyek az UV lámpák alatt elevenednek meg.  Mihálka György, Papp Norbert, Sipeki Péter és Szük Norbert egy képzeletbeli, misztikus utazásra hívja a művészetkedvelőket, ahol egy szokatlan fény nyit új dimenziókat.

A Princess Balett Iskola tagjai fényt hoztak hétfő este a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba. A különleges előadásban a hófehér álarcot viselő táncosok úgy néztek ki, mintha egy mások dimenzió misztikus lényei lennének. A táncos, az UV fényt is kihasználó felvezető jelezte, nem hétköznapi kiállítás nyílik a könyvtárban. Négy alkotó; Mihálka György, Papp Norbert, Sipeki Péter és Szük Norbert ugyanis úgy döntött, hogy műveiket úgy készítik el, hogy azok UV lámpa alatt nemcsak más formájukat mutassák meg, hanem meg is elevenedjenek.

Amikor UV-val rajzolom a következő réteget, akkor mindig kész a kép teljesen és utána kezdem az UV-t. Ez egy teljesen új alkotói folyamat. Teljesen belemerülök abba, hogy ez a ragyogó világ, hogyan jelenik meg a képen, ami plusz öröm nekem is.

– fogalmazott Papp Norbert.

Szemkápráztató és sokatmondó

Papp Norbert évek óta kísérletezik az UV technikával, festményei híres képregény rajzolók világát idézik meg, ám figurái, motívumai a művészi igényesség mellett komoly tartalommal is bírnak. Szük Norbert alkotásai is a pop-artból lépnek elő. A képei ugyanakkor az életet, a mindent körbe ölelő természetet ünneplik. Így a Predator az atomháború ellen küzd, a Bolygó neve: Halál szörnye pedig Pokemon labdával játszik.

Ez is játék. Játék. Játszunk és ennek van egy olyan mellékzöngéje, hogy azon kívül, hogy a kép hogyan van megfestve, maga a technika ad neki még egy plusz löketet. Mintha misztikus ajtókat, ablakokat nyitnánk így egy másik térbe.

– tette hozzá Mihálka György.

Játék a fénnyel

Mihálka György sajátos dimenzió-ajtókat nyitogató UV festményei azt hirdetik, az elme képes elszakadni a rögvalóságtól és egy misztikus utazásra csábítani a befogadót. Az utazást Sipeki Péter Görögországban készült fotói egészítik ki, melyek szintén más aspektust kapnak az UV lámpa alatt.

Az volt a nehéz az egészben, hogy én ezt a technikát úgy tudjam kiaknázni, hogy legyen az a plusz töltet, az kvázi plusz dimenzió, amit én szeretnék, hogy úgymond a nézőben, a látogatóban gondolatot ébresszek és többet érjek el, mint egy sima fekete-fehér képpel. Mert egyéb klasszikus kiállításom már számtalan alkalommal volt, de ilyen jellegű az első és szerettem volna maximálisan kiaknázni, pláne, hogy ez nekem is teljesen új, szűz terület volt.

– emelte ki Sipeki Péter.    

A kiállítás a pillanat művészetéről is szólt, mert egy testfestést is láthattak a vendégek, melyhez Tóth Marianna állt modellt. Mihálka György, Papp Norbert, Sipeki Péter és Szűk Norbert kiállítása november 4-ig tekinthető meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

 

Fotók: SZON / Kelet-Magyarország