Felújítás – Közel félmilliárd forintból újulhat meg a megyeháza tetőszerkezete
Fotó: Szarka Lajos

Közel félmilliárd forintból újulhat meg a műemléki védettséget élvező megyeháza épületének tetőszerkezete Nyíregyháza belvárosában. Az Alpár Ignác által tervezett épületet több lépcsőben újítanák fel, a következő ütemekben az elektromos hálózat, valamint a belső terek is megújulhatnak majd.

Kopottan fest a megyeháza épületének felújításra szoruló tetőszerkezete, a Hősök tere irányából az eredeti homlokzat pedig évtizedek óta sárgára van festve. A legutóbbi, energetikai felújítás keretében már kicserélték a nyílászárókat, amelyeket már az eredeti zöld színűre festették.

„Egy szimbolikus épületről beszélünk itt, Nyíregyházán, a Hősök tere középpontjában, ez a megyeháza. Ennek a felújítása több szempontból is nagyon fontos, egyrészt megadja azt a státuszát, amelyre mindenképpen büszkének kell lennünk, ez egy történelmi épület, nagyon sok olyan dolog történt itt, ami meghatározza a megye hétköznapjait, a másik pedig, hogy a megyei értéktár része is ez az épület, és bizony már rászorul a felújítás, és amióta én itt dolgozom, akkor mindig ez járt a fejemben, hogy vajon mikor lesz lehetőségünk arra, hogy ezt az épületet újra a régi pompájában tudjuk megmutatni a megyében élőknek, és nemcsak nekik, hanem mindenkinek aki ellátogat Nyíregyházára, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ezzel pedig egy újabb csodát tudnánk adni az ide látogatóknak, tehát amellett, hogy egy szimbolikus épületről beszélünk, egy turisztikai fejlesztésről is beszélünk, azáltal, hogyha ez a felújítás megtörténik.”

Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság elnöke hozzátette, a felújítással egy régi-új külsőt kapna a megyeháza, amely új színt is jelentene a Hősök tere megjelenésében, tekintve, hogy Alpár Ignác eredetileg kékesszürke árnyalatokkal álmodta meg az épületet – ez pedig majd a századforduló hangulatát idézi vissza a belvárosban. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, régi törekvés, hogy a megyeháza teljes műemléki felújításon essen át.

„Távolabbról jövő vendégeink mindig dicsérik az épületet, akik nap mint nap használjuk, látjuk, hogy 10-15 év alatt is megkopott a régi fénye, az utolsó felújítások valamikor a 70-es, 80-as években történtek, az sem teljes rekonstrukciót jelentett, most viszont ezt célozta meg a kormányhivatal, mi pedig maximálisan támogatjuk őket. Ez első ütemben a tető felújítását jelentheti, illetve a műemléki tervezést, és reméljük, hogy a következő néhány évben teljes körűen meg tud újulni ez az emblematikus épület.”

A megyeháza épületének megtervezésére Alpár Ignác 130 évvel ezelőtt kapott megbízást. Ezt az épületet igyekeztek megvédeni és megőrizni a történelem folyamán, azonban elérkezett az idő, hogy újra ráférjen egy felújítás. Cél a teljes rekonstrukció, melynek első ütemeként sor kerül a tető megújítására, illetve az épület teljes műemléki feltárására, és a teljes rekonstrukcióhoz szükséges tervek elkészítésére – erről Román István kormánymegbízott beszélt a szerdai sajtótájékoztatón.

„494 millió 200 ezer forintot kapott a kormányhivatal egyedi kormánydöntéssel arra, hogy ezeket a terveket elkészítsük, illetve elkezdődjön a teljes rekonstrukció. A kivitelezési munkálatok jövő tavasszal elkezdődhetnek, illetve attól függően, hogy a következő ütemekre a támogatás hogyan érkezik, azt gondolom, hogy néhány éven belül megvalósítható a teljes rekonstrukció. Egy ilyen épületnél ez különös körültekintést érdemel, hiszen egy nagyon szép és műemléki védettséggel rendelkező épületről beszélünk, ezt szeretnénk megújítani, és elérni azt, hogy a következő néhány évtizedben is egy meghatározó és jó állagú épület lehessen.”

A következő lépésekként az energetikai rendszer felújítása válik szükségessé, ugyanis a mai gépekhez már nem elég az elektromos hálózat teljesítménye, illetve ez egy környezetvédelmi felújítást is jelent, köszönhetően annak, hogy kevesebb energiát is használ majd az épület. Emellett pedig cél a belső terek teljes felújítása is – hangzott el a sajtótájékoztatón.