Felszentelték Borbánya új templomát

Pünkösdhétfőn ünnepélyes keretek között szentelték fel Borbánya új görögkatolikus templomát. Az épület két év alatt készült el. 270 millió forintba került, amit a hívek, a Nyíregyházi Egyházmegye és Magyarország kormánya közösen teremtett elő. A templomot a görögkatolikusok főpapjai szentelték fel.

Pünkösdi színekbe öltözve indultak el a görögkatolikus főpapok, hogy felszenteljék a borbányai templomot hétfő délelőtt.

A különleges ünnepi liturgia, ősi, keresztény hagyományokat elevenített fel. A felszentelés ugyanis arról is szól, hogy innentől kezdve az épület a Jóisten háza, ahol az örök mennyei királyság és a halandó emberek világa összeér. A liturgiát a görögkatolikusok három főpapja, Szocska Ábel nyíregyházi megyés püspök, Orosz Atanáz miskolci megyés püspök és Kocsis Fülöp érsek végezte. A Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája azt mondta, a templomszentelés még a papok életében is különleges alkalom.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája elmondta: Az ember életében egyszer vagy kétszer, ha előfordul, hogy templomszentelésen részt lehet venni, nem gomba mód nőnek ki a földből a templomok. És ez a borbányai közösség is már nagyon régóta várta és nagyon régóta készült, gyűjtögették az adományokat és most érlelődött meg a nagy összefogás, hogy végre templom születhessék.

A beruházás 270 millió forintba került, amit hívek adományaiból, a Nyíregyházi Egyházmegye forrásaiból, valamint a magyar kormányzat támogatásával finanszíroztak. A borbányai görögkatolikusok eddig közösen miséztek a római katolikusokkal a Kállói úti Szent László templomban.

Dr. Janka György parókus kiemelte: cA mi liturgiánk, a mi szertartásunk igényli azt, hogy annak megfelelő templomi környezetben tudjunk imádkozni, a nagyon szép Szent László templom egy modern, a római liturgiára tervezett épület és mi kezdettől fogva dédelgettük, hogy jó lenne, több mint 30 év után egy saját templomot felépíteni.”

A borbányaiak 30 évet imádkoztak, hogy saját templomuk legyen, erről már a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke beszélt.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök elmondta: Egy közösség számára olyan ez szerintem, mint amikor az ember otthonra talál, ennek a borbányai közösségnek ez lesz az otthona.”

A templom ahhoz is hozzájárul, hogy Borbányának valódi központja alakuljon ki, hiszen a közelében található az iskola, a posta és különböző szolgáltatók is itt érhetők el.

Bajnay Kornél önkormányzati képviselő hozzátette: A városrész, a város egyik ékessége, úgyhogy nekünk óriási megelégedettség, hogy most már egy ilyen gyönyörű központja van, akár a városrészünknek, Borbányának.”

A borbányai templom két év alatt épült fel.