Fejlesztések – Állatsimogató, iskolakert és sportpályák is épülnek a sóstóhegyi iskolában
Fotó: Trifonov Éva

Több mint 100 millió forintnyi fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben a sóstóhegyi Szabó Lőrinc általános iskolában. Az állatsimogató és a kondipark már elkészült, ezek mellett energetikai és sportfejlesztések is folyamatban vannak az intézményben.

Egy napja született kecskegida a sóstóhegyi Szabó Lőrinc általános iskola állatsimogatójában. Emellett egy bio iskolakert kialakítása is folyamatban van az intézményben, mely az „Örökös Öko-iskola” program keretében, több lépcsőben valósul meg. A tervek között szerepel, hogy olyan egyedi élményeket és tapasztalatszerzési lehetőséget kínáljanak a tanulóknak, amelyek gazdagíthatják az általános iskolában eltöltött időt. Ezen túl épületrészek energetikai felújítása is folyamatban van, amelyek kivitelezése a jövő évben is kitart.

„A külső energetikai felújítás több lépcsőben valósul meg, az első egy 15 millió forintos rész, ezt szeretnénk idén még egy 15 millió forintos résszel bővíteni, a tornateremnél 40-45 millió forintos energetikai felújítás és külső-belső teljes felújítás van folyamatban, ez egy fantasztikusan nagy dolog, de van még egy 30 millió forint értékű sport- és élménypark az iskola udvarán” – mondta el Rusznyák László, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének intézményvezetője.

Közösségi tér

Jelenleg 95-en tanulnak az általános iskolában, azonban ez a létszám folyamatosan növekszik, ezért is szeretnék beindítani a felső tagozatot szeptembertől, egy ötödikes osztály indításával. Ágoston Ildikó, a városrész képviselője elmondta, a tanításon túl a közösségi élet fontos helyszíne is az intézmény.

„Ez nemcsak iskola, nemcsak oktatás folyik az intézmény falai között, hanem a közművelődési színtérnek is a helyszínét biztosítja az intézmény. Óriási fejlesztések történnek, és ez nem magától indul, ehhez melléállt a nyíregyházi tankerület, az önkormányzat, sőt, jómagam is és a sóstóhegyi lakosok jelentős része a támogatói csoporton belül segíti az intézmény fejlődését.”

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere a beruházások helyszíni bejárása alkalmával elmondta, éppen ezért a diákokon túl minden korosztály számára fejlesztik a Szabó Lőrinc tagintézményt. Itt vannak a nyugdíjasklubok programjai, a sportpályák és a tornaterem, amely rendezvényhelyszínként is funkcionál, ezek fejlesztéséhez és kihasználásához azonban szükség van a helyi közösségre is.

„Nemcsak a képviselő, az itteni közösségi szereplők, hanem egy szülői támogatói kör is mögé áll, ennek az első eredménye az állatsimogató, ami egyedülálló az országban is. Ehhez persze kellett, hogy az önkormányzat két cége, a NYÍRVV és az állatpark is hozzátegye a magáét. Sóstóhegy az elmúlt években is folyamatosan fejlődött, a jövőben pedig szeretnénk a kerékpárutat is tovább hozni, ha lehet, akkor az iskoláig, a Muskotály utcától, amelyre segítséget nyújthat az 5 milliárd forintos útépítési programunk.”

Sportfejlesztés

Ezeken túl több sportfejlesztési program is folyamatban van a tagintézményben, amelyek szintén nemcsak az iskolások, hanem a környéken élők számára is sportolási és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

„Ez a fejlesztés, ami itt, a Szabó Lőrinc általános iskolában megvalósult, országosan is példaértékű szolgáltatást nyújt, hiszen a kisállat-simogatótól a biokertészetig, szabadidős kondiparkig minden meg fog valósulni a közeljövőben, sőt, már néztük a labdarúgópályát, és egy kosárlabdapálya is van, ami fejlesztést igényel” – mondta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki hozzátette, a 21. században a gyerekek délutáni foglalkozását is ki kell tudnia szolgálni egy intézménynek, nem beszélve arról, hogy a mozgásgazdag életmód a sporton keresztül tud megvalósulni, ezért is folyamatosak az ilyen jellegű fejlesztések.

Kapcsolódó galéria

Fejlesztések a Sóstóhegyi Szabó Lőrinc általános iskolában