Február 27-e a Jegesmedvék Nemzetközi Világnapja – A Nyíregyházi Állatpark is ünnepelt!

Február 27-e a Jegesmedvék Nemzetközi Világnapja – A Nyíregyházi Állatpark is ünnepelt!

A Nyíregyházi Állatpark a jeles nap alkalmából közösségi oldalán osztott meg érdekességeket a világ legnagyobb szárazföldi ragadozójáról.

Mindenki számára ismerős a hófehér bundájú jegesmaci. Első ránézésre bájos állat, aki mókás O-lábával, szőrös talpával csámpázik a végtelen hómezőn. A látszat azonban csal; a pihe-puha szőrű mackó, szinte mesébe illő külseje veszedelmes ragadozót takar.

Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál – biztonságos a mozgása a jégen is.

Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma-állatává vált.

A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él, ami nem meglepő, hisz a zord északi sark jégmezői nem igazán bővelkednek növényekben. Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá, s akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

Az országban Nyíregyházán látható a legtöbb jegesmedve, Zora, Snezana és Fiete – aki az Európai Fajmegőrzés keretében került a SóstóZoo-ba, és gyakran bemutatja úszótudományát üvegfalú medencéjében, a látogatók legnagyobb örömére.

Bár sarkköri élőhelyükön fő táplálékuk a fóka, a parkban természetesen megváltozott az étrendjük; a hús mellett helyet kaptak a zöldség- és gyümölcsfélék.

Bár a fajnak nincs természetes ellensége s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról-napra csökken. Élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásául mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációi számának csökkenését eredményezik.

Jelenleg 20-25.000 egyed él belőle a világon, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) így a sebezhető kategóriába sorolta.

A sarkvidék vándorainak száma napról napra csökken – elsősorban a klímaváltozás miatt – ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem minden nap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Fotók: Kohut Árpád