Faültetés – 20 darab előnevelt amerikai ámbrafát ültettek el a Bujtosi Városligetben
Fotó: Szarka Lajos

A Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület idén is csatlakozott a polgármesteri faültetési programhoz. A Föld napján egy újabb fasorral nőtt Nyíregyháza zöldterülete. A városhoz tartozó 52 hektár parkerdő mellett már közel 2 millió négyzetméter a zöldparkok mérete.

A Föld napjai

A Föld napján is folytatódott a polgármesteri faültetési program. 20 darab előnevelt amerikai ámbrafát ültetett el a nyíregyházi önkormányzat a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesülettel közösen, a Bujtosi Városligetben – ezzel még zöldebbé és egészségesebbé téve Nyíregyházát.

„A Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület már 4. alkalommal vesz részt Nyíregyháza fásításában, ezt még ősszel egy nagyobb volumenű ültetéssel folytatjuk. Ezek amerikai típusú fák, 20 darab került belőlük a Bujtosi-tó partjára, bízom benne, hogy lesz ennek folytatása” – mondta el Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke.

Egészséges környezet

A fák nagyon jó hatással vannak a lakókörnyezetünkre, árnyékot szolgáltatnak, port szűrnek, az oxigéntermelés mellett a hűtés-fűtési folyamatokban is részt vesznek, tehát az egész ökoszisztémára hatással vannak – ezt már dr. Ulrich Attila alpolgármester mondta el a közös faültetésen.

„Ez csak egy eleme annak, ahogyan a város próbálja Nyíregyháza levegőjét tisztábbá tenni, ez nagyon nehéz, mert egy olyan földrajzi, éghajlati vonulatban vagyunk, hogy azt tapasztaljuk, nyáron, amikor kellene a szél, akkor nem fúj, ebben segítenek a fák, hogy ilyenkor azt a porszennyezést, a nagy közlekedés miatti terhelést visszafogják. Ez egy elem, nagyon sok mindenben gondolkozunk, a levegőt több helyen mérjük, felvettük a kapcsolatot zöldszervezetekkel, és ezt tovább is folytatjuk, annak érdekében, hogy szebbé, jobbá tegyük a város ökoszisztémáját, illetve a sportolást is úgy tudják az emberek folytatni, hogy minél kevesebb port szívjanak a tüdejükbe.”

Polgármesteri program

2018-ban indult egy  polgármesteri program Nyíregyházán, amelynek az a lényege, hogy a környezetünket szebbé tegyük, többek között előnevelt fák ültetésével, ezzel pedig minél nagyobb lombkorona-felületet alakítsunk ki a városban. A fásítási programmal kiegészült zöldfelület-fejlesztési programhoz csatlakozó helyi vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek hozzájárulnak az egészséges környezet kialakításához és megtartásához, valamint Nyíregyháza levegőjének folyamatos javításához.

„Talán nem mindenki tudja, hogy Nyíregyháza milyen jó természeti adottságokkal rendelkezik, 52 hektár erdőnk van, és emellett 1963 ezer négyzetméter a parkok összterülete, tehát majdnem 2 millió négyzetméter. Ez így nagyon nagy szám, és nagyon nagy feladat is ezeknek a területeknek a karbantartása és fejlesztése, bővítése, mint ahogyan az már évek óta történik, a Zöld Város programunkat 6 éve indítottuk, de előtte már két évvel dolgoztunk rajta.”

Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, a klímavédelem miatt egyre több zöldkérdéssel állunk szemben, a faültetés és a zöldfelületek kialakítása nagyon fontos feladat napjainkban. Nyíregyházán már több ezer előnevelt, nagyobb fát ültettek el a program keretében, amely így hozzájárul a lakókörnyezetünk szebbé és egészségesebbé tételéhez.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Bujtosi Városligetben 20210422