Falunyitány – Május elsején már vendégeket fogad a Sóstói Múzeumfalu
Fotó: Szarka Lajos

Zenés-táncos mulatság nem, de májusfadíszítés lesz május elsején a múzeumfaluban. Csak oltási igazolvánnyal fogadják és kedvezményekkel várják hétvégétől a látogatókat. Vélhetően a pünkösd már a hagyományok szerint alakul a skanzenben.

 

A 4 milliós beoltottságot követően a kulturális intézmények is megnyithatják kapuikat, de az érvényben lévő jogszabály szerint csak azok előtt, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal. Ez alól a 18 éven aluli gyerekek és fiatalok mentesülnek. Hozz egy szalagot a májusfánkra! – ezzel a felhívással fordul a látogatók felé a tavaszi ünnepen a Sóstói Múzeumfalu.

„Aki a hagyományt tiszteli, és tudja, hogy itt mi a Nyírség szívében májusfát szoktunk ezen a napon állítani, bár most ezt mi nem tehetjük meg, de azért az éjszaka leple alatt a fa odakeveredik a Jánkmajtisi portánkra, mint ahogy az éjszaka leple alatt a legények fölállították a kiszemelt lány házához. És természetesen azt várjuk a vendégeinktől, hogy egy-egy szalaggal ők is földíszítsék ezt a májusfát. Reméljük, hogy pünkösdkor már táncos csapattal fogjuk tudni kitáncolni! Jelenleg élő portákkal készülünk. Május elseje szombatra esik, úgyhogy ezen a szombati napon a viseletbe beöltözött portaőrünk fogadja a vendégeket, és mindenképpen azt szeretnénk, hogy ezeken az élő portákon, például kézműves tevékenységet is ki lehet próbálni, és régen volt már begyújtva a kemence az Anarcsi portánkon, kaláccsal is készülünk a vendégek számára. Úgyhogy a május 1. egy kicsit óvatosan, de reménység szerint nagy örömmel fog várni mindenkit” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A nyíregyháziak 10%-os nyitási kedvezménnyel mehetnek be a múzeumfaluba, amit lakcímkártyával kell igazolni. Anyák napján pedig az édesanyáknak és nagymamáknak kedveskedik féláras engedménnyel a szabadtéri múzeum. Amikor a szabályok engedik, zenés-táncos nagyrendezvény is lesz majd a Sóstói Múzeumfaluban, hiszen nagyon várják már a vendégeket.

„Elvileg, előzetes tervek alapján már pünkösdkor eleve a májusfa kitáncolása és egy csíksomlyói táncház is lenne, hiszen akkorra a főépületünkben egy Csíksomlyót megidéző fotókiállítás, viseletkiállítás is várja a vendégeket majd, és ehhez egy táncházat is szeretnénk készíteni, ha ez megfelelő körülmények között kialakítható. Természetesen a legnagyobb táncos eseményünk a Szent Iván éjszaka lesz. Arra nagyon-nagyon készülünk, hiszen a Herman Ottó Múzeum Matyók című kiállítását várjuk majd a múzeumfaluba” – szólt a tervekről az igazgató.

A Sóstói Múzeumfalu dolgozói maszkban fogadják a belépőket és a skanzen területén több ponton is elhelyeznek kézfertőtlenítőt. A vendégek a tereken szabadon lehetnek, de a házakban maszkot kell viseljenek. Audioguide készüléket, vagyis hangos tárlatvezetőt lehet igénybe venni, mely öt nyelven tájékoztatja az érdeklődőket az épületek történetéről, és kis szekerek segítik a gyerekes családok közlekedését a Sóstói Múzeumfaluban.