Fakitermelés – Több mint 110 éves, beteg, korhadó fákat vágnak ki a Sóstói-erdőben

Két területen is zajlik a fakitermelés a Sóstói-erdőben. Az idős, beteg, részben korhadt tölgyeket tűzifaként értékesítik majd, egy részük pedig a szociális tűzifaprogram keretében kerül a rászorulókhoz. A kivágott területet még az ősszel új sarjakkal ültetik be, mellyel a jövő generációk számára hoznak létre egészséges erdőt.

A Sóstói-erdőben a Tölgyes utca és a Kótaji út közötti szakaszon, valamint a hármasdombi nyiladék mentén kezdett fakitermelésbe az erdészet. Ezeken a helyeken zömében öreg és beteg a faállomány, amelyek már nem alkotnak egészséges erdőt – mondta el Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója.

Idős tölgyes állományokról van szó, 110 év fölötti korral, ez 50 százalék alatti záródással, ami azt jelenti, hogy a lombkorona vetülete az 50 százalékot sem éri el ezeken a területeken, emellett elakácosodott területről van szó, mindenképpen indokolt volt már az erdőterület érintése, azért, hogy a jövőnek is tudjunk erdőt létrehozni ezeken a területeken.

Környezetvédelmi szempontok

Az erdőirtást figyelemmel kíséri az E-misszió is. Az egyesület elnöke, dr. Szigetvári Csaba elmondta, szakmai egyeztetések és kompromisszumok eredménye, hogy elkezdődhettek a munkálatok a Sóstói-erdőben. 

Ami kompromisszum tényleg szakmai alapon, szakmai érvek alapján, az erdészet, természetvédelem, és egyéb civil szempontok alapján mérlegeljük, és az, hogy most itt állunk ekkora területen, ez a része van most letermelés alatt, az úgy alakult ki, hogy erdészeti szempontok szerint kicsit többet kellett volna vágni, természetvédelmi szempontok szerint viszont kevesebbet.

A két érintett területen a kitermelést követően még az ősszel erdősítésbe kezdenek és szintén tölgyfákkal ültetik majd be a kivágott fák helyét. A kitermelt fa egy részét a lakosság számára értékesíti az erdészet, egy másik részét pedig a szociális tűzifaprogram keretében osztják majd szét a rászorulók között az önkormányzatok.

 

Fehér Attila