Fakitermelés kezdődik a nyíregyházi Sóstói-erdőben
Fotó: Illusztráció

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete két területen, az Erdei Tornapálya közelében, a játszótér mögött, illetve a Tölgyes utcától délre eső nyugati tömbben kezd fakitermelési munkát.

Összesen valamivel több, mint 3 hektárt érint a beavatkozás. Ezeken a részeken főként akác és tölgy található, az állomány túltartott, jórészt csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehet tovább halogatni az erdőfelújítást. A biológiai vágáskort rég meghaladta ez a terület: a tölgy például 103, illetve 163 éves, holott a szakemberek előzetesen 80-90 év vágáskorral számoltak. A sarjeredetű tölgyfák gyökerei pedig több száz évesek is lehetnek.

A Sóstói-erdőben sok hasonló állapotú erdőterület van, ezek felújítása nem várhat, de természetvédelmi és parkerdei megfontolások miatt csak kis lépésekkel haladunk. Így elkerülhető, hogy egyszerre összefüggő, nagy területen legyen beavatkozás, ráadásul az invazív fafajokat is visszaszorítjuk – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.  

A munkákat az erdészeti hatósággal, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és civil szakemberekkel történt egyeztetést követően hajtják végre. A fakitermelés előreláthatóan 3-4 hétig tart, az erdősítést legkésőbb jövő tavasszal elvégzik. A faanyag egy részét értékesítik, de a szociális tűzifaprogramba is jut belőle. 

A munkavégzés miatt átmenetileg lezárják a területen levő séta- és futóutakat. Az erdőjáróktól türelmet, megértést és fokozott odafigyelést kér a munkavégzés ideje alatt a Nyíregyházi Erdészet különösen a frekventált Erdei Tornapálya mellett.

 

Forrás: NYÍRERDŐ