Ezüstérmet nyert a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán a Hotel Pangea

Nyíregyházi kitüntetettet is köszöntöttek hétfőn este a Magyar Építőművészek budapesti székházában. Az állatpark tematikus szállodája, a Hotel Pangea terveiért Gáva Attila ezüstdíjat kapott.

„Külön öröm számunkra, hogy a FIABCI Magyarország képviselőivel a Magyar Építőművész Szövetség egy közös együttműködést kötött, és ennek keretében először idén, Magyarországon a FIABCI Ingatlanszövetség által meghirdetett ingatlanfejlesztési világverseny, a FIABCI World Prix d’Excellence pályázat díjait, a magyar díjazottaknak itt, az Ötpacsirta utcában, a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában tudjuk átadni.”

Így köszöntötte a díjazottakat és a vendégeket Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke. A májusi ázsiai esemény helyett így és itt történt a díjkiosztó a pandémia miatt. Itt vette át Gáva Attila a Hotel Pangea terveiért odaítélt ezüstdíjat.

Az építész, aki FIABCI különdíjat nyert már 8 éve a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisáért. Most is az állatparki tematikát hangsúlyozta, és utalt a földtörténet azon korára, amikor még összefüggő szárazföld borította a bolygót. Innen a Pangea név.

„Teremtsen kapcsolatot és teremtsen egységet a park, az ide érkező vendégek, a konferenciákra látogató állatparki szakemberek között! Egy 38 szobás, négyszintes, középső átriumra szervezett kis szálloda tulajdonképpen, amivel itt nyerni tudtunk, de minden elemében a sóstói környezetre hangolt az épület. Az épített, illetve a természeti környezetre. A sétány előtt végigfutó fasor megjelenik az épületen ugyanúgy, mint maga a tó visszatükröződése az üvegfelületeken, illetve a tóra kifutó stégek, mint erkélyek jelennek meg. A célunk az volt, hogy egy ilyen egységes épületet, centrumot hozzunk létre, ahol mind az idelátogatók magas szinten meg tudnak szállni, illetve konferenciák tartására is alkalmas” – fogalmazott a díjátadón Gáva Attila.

Két-három napja lett nyilvános a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjazottjainak névsora.

Köztük rangos lista a hazai győztesekről, a két arany és öt ezüstös épületről. A Műemlék kategóriában a Budai Vigadó – Hagyományok Háza első, a Gül baba türbéje pedig második lett. Utóbbi a Közcélú infrastruktúra és épületfejlesztés kategóriában az első helyet is elnyerte. Második díjjal jutalmazták a Hotel kategóriában a nyíregyházi Hotel Pangea Ökocentrum épületét, az Iroda kategóriában a Promenade Gardens és a Váci Greens Irodaházak, a Fenntartható fejlesztés kategóriában pedig az ECODOME Irodaház tervezőjét.

Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozat elnöke: „Az elbírálás legfontosabb kritériuma maga a koncepció, az építészeti, műszaki és kivitelezési minőség. Aztán a marketing része, tehát egy épület hiába szép és nagyon jó, ha üresen áll és tönkremegy a fejlesztő, nem hiszem, hogy az egy sikeres ingatlanfejlesztés kell legyen. A finanszírozás és marketing kérdések nagyon fontos eleme a környezettudatosság és a társadalmi hasznossága.”

A FIABCI a legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, mely 1951-ben alakult párizsi székhellyel, és több mint 60 ország a tagja. Ahogy a hazai elnök fogalmaz, az ingatlanfejlesztés az egyik legbonyolultabb befektetési forma, mert a terület kiválasztásától az üzemeltetésig sok szakma együttműködése szükséges. 1992-ben döntöttek a nemzetközi nívódíj pályázat meghirdetéséről, melynek eddig 37 országból voltak díjazott építészei. Köztük a nyíregyházi Gáva Attila, aki 8 év után idén másodszor lett kitüntetett a Hotel Pangea terveiért, ő az úgynevezett Silver Winner.