Pályakövető találkozót szerveztek a Roma Szakkollégiumban diplomát szerzett fiataloknak
Fotó: Szarka Lajos

Tizedik tanévét kezdi idén a Keresztény Roma Szakkollégiumok hálózata, mely annak idején 80 diákkal indult, ma 400 diplomás fiatallal büszkélkednek. A Nyíregyházi Egyetemen is 58 cigány hallgató szerzett képesítést.

 

A 2011-ben alakult Roma Szakkollégiumok Egyesülete az ország 11 tagú hálózatával pályázatot nyert tavaly a nemzeti tehetségprogram keretében. Ennek eseménye volt pénteken, hogy alumni-, vagyis öregdiák-találkozóra hívták azokat, akik már kikerültek az egyetemekről, diplomát szereztek, és valamely területen karriert építenek. Vagy éppen küszködnek mindennapjaikban.

Molnár Erzsébet, az Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatója kiemelte:

„Egyrészről példát szeretnénk adni a még egyetemen tanulók számára, másrészt természetesen a széles társadalmi réteget kívánjuk megszólítani. Éppen a jelenlegi és korábban megkezdett interjúsorozatokkal, kiadványokkal, tehát azt akarjuk megmutatni, hová tudnak eljutni ezek a fiatalok és a társadalmi szakadékokat hogyan képesek átkötni.”

Hidat képeznek ezek a diplomás fiatalok a saját közösségükben óvónőként, tanárként, szociális munkásként. A cél, hogy mindegyikük példa tudjon lenni!

Posváncz József szociális szakember elmondta:

Az Evangélikus Roma Szakkollégiumból úgy kerültem a debreceni Szent Miklós Roma Szakkollégiumba, hogy két és fél évet töltöttem az Evangélikus Roma Szakkollégiumban, majd az utolsó évemet már Debrecenben, a Szent Miklós Roma Szakkollégium diákjaként zártam, és a Nyíregyházi Egyetem szociális és ifjúsági munka szakán végeztem 2016-ban. A végzést követően a Debreceni Roma Szakkollégiumban kaptam állást, jelenleg pedig a mellette lévő Érseki Hivatalban dolgozom.”

A fiatalember 3 szakmája után kezdte az egyetemet, ma mentor a Szent Miklós Szakkollégiumban. Számára is nagy kérdés, hogy érdemes volt-e tanulni, vagy inkább hiánypótló szakmunkásként lett volna hasznosabb az élete.

„A Roma Szakkollégiumban zajlik a képzés, és itt, Nyíregyházán az evangélikus intézményrendszerben tudunk nagyon sok végzett hallgatót foglalkoztatni. Többen végeztek szociális munkás szakon. Az Oltalom Szeretetszolgálatnál több hallgató is dolgozott és dolgozik jelenleg is, akik nagyon hasznos munkát végeznek, tehát nem a diplomás munkanélküliek képzése zajlik, hanem olyanoké, akik segítő módon tudnak jelen lenni” – nyilatkozta Laborczi Géza lelkész.

A fiatalok küldetése, hogy megteremtsék a békét a többségi és a kisebbségi társadalom között. Egy olyan nemzedék képviselői legyenek, akik a megértés és az együttműködés támogatói.

Orgován Lilla tanítónő kiemelte:

„Kisvárosokban, mint ahol én is voltam, Fehérgyarmaton, Mátészalkán, integrált iskolák vannak. Az én gyerekkorom is úgy zajlott, hogy nem volt megkülönböztetés. Sem az általános iskolában, sem a középiskolában. Kisvárosban összetartóbbak az emberek, nem volt diszkrimináció. És itt, az egyetemen hallottam először ilyenről – nem velem szemben –, a többi szakkollégista társamtól, hogy igenis őket érte különböző atrocitás. Visszagondolva én nagyon jó környezetben nőttem fel, hogy engem nem ért ilyen megkülönböztetés.”

A rendezvény vendége volt a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság képviselője, aki megerősítette, hogy a szakpolitikai elhatározás szerint is hangsúlyos a roma szakkollégiumok szerepe a békés jövő kialakításában. Azért is izgalmas az alumni mozgalom, mert egy saját szervezet megalakításával érdemes kezdeni.

Kapcsolódó galéria

Roma Szakkollégiumok konferenciája