Ezektől az ételektől és italoktól fájhat a fejünk

Ha ránk tör a fejfájás, akkor legszívesebben ki se nyitnánk a szemünket, és csak feküdnénk egész nap. Mivel erre ritkán van lehetőségünk, a fejfájás-csillapító gyógyszerek használata mellett igyekszünk minél inkább megelőzni a fájdalom kialakulását. Megfigyeljük magunkat, mikor jelentkezik a roham: túl sok számítógépezés után, vagy akkor, ha több órája nem ettünk, esetleg melegfront betörésekor, feszültségekkel terhes időszakban vagy menstruáció előtt? Számtalan lehetőség létezik. Érdemes rögtön a legegyszerűbb okkal kezdeni: ha nem iszunk elegendő folyadékot és nem eszünk elég rendszeresen, akkor szervezetünk fejfájással jelzi, hogy baj van. Ugyanígy jelzésértékűen fáj a fej kialvatlanság, fáradtság, szemészeti problémák, rossz levegő, megfázás, fertőzés, arcüreggyulladás vagy vérnyomásproblémák esetén is. Ha szédülés is társul a tünetekhez, keressük fel a háziorvosunkat, látásunkat is minimum évente ellenőriztessük.

Nem véletlenül javasolják a napi ötszöri étkezést

Rendszeresen ennünk kell ahhoz, hogy szervezetünk kifogástalanul működjön. Vércukorszintünk nemcsak akkor okoz panaszokat, ha túl magas, de akkor is, ha túl alacsony: fejfájás, szédülés, rosszullét jelentkezhet. Együnk naponta ötször kisebb adagokat, és lehetőleg legyen étrendünkben elég fehérje és teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru is. Minél több lassan felszívódó szénhidrátot veszünk magunkhoz, annál tovább bírjuk két étkezés között. Ha diétázunk, állítsuk össze úgy az étrendünket, hogy elkerüljük az éhezést.

Ételek, amiket jobb lesz a polcon hagyni

Az érett sajtok gyakran váltanak ki fejfájásos rohamot, még akkor is, ha az ízük fantasztikus. Tiramint tartalmaznak, minél érettebbek, annál többet, ez az anyag pedig vérnyomás-ingadozást okoz, és összefüggésbe hozták a migrén kialakulásával is. Füstölt halakban és tartósított hústermékekben is megtalálható, érdemes elolvasni a címkéket vásárlás előtt, vagy megfigyelni, hogy reagálunk a feta, a mozzarella, a cheddar vagy a parmezán sajt fogyasztására. A tiraminra érzékeny emberek sokszor a banántól is migrénes rohamot kaphatnak, minél érettebb a gyümölcs, annál inkább.

Mesterséges édesítőszerek és jégkrém

Nagyon sokféle ételben és italban használják őket a cukor helyettesítésére. Ugyanakkor tudni kell róluk, hogy sokaknál migrénes fejfájást okozhatnak: idetartozik például az aszpartám. Ha édességet, üdítőitalt vagy épp jégkrémet választunk, tartsuk ezt szem előtt. A fagyi még ráadásként erős fejfájást okozhat, ami szerencsére rövid ideig, maximum pár percig tart, és a hidegnek köszönhető. Ha el szeretnénk kerülni, együnk lassan és óvatosan mindent, ami hideg.

Kínai ételek

Sokan szeretik a kínai ételeket, pláne hogy házhoz is szállítják őket. Ám a legtöbb helyen nátrium-glutamáttal ízesítik az összes fogást, annak ellenére, hogy sokan érzékenyek erre az adalékanyagra. Persze nemcsak kínai ételekben, hanem más félkész, fagyasztott vagy poralapú ennivalókban is megtalálható, olvassuk el vásárlás előtt az összetevőket, és kerüljük a nátrium-glutamátot – külföldi termékeknél MSG néven jelezhetik. Ha már a félkész, előrecsomagolt ételeknél tartunk: a legtöbb felvágott és húskészítmény nitriteket, nitrátokat is tartalmaz, ezek szintén összefüggésbe hozhatók a fejfájással.

Vörösbor és koffein

Ha túl sok alkoholt fogyasztottunk, akkor a másnaposság egyik fő tüneteként jelenik meg az erős fejfájás. Ugyanakkor sokaknál már egy pohár vörösbor is kínokat okoz a benne található tanninok miatt. Néhány fajta, mint a cabernet vagy a merlot kevesebb tannint tartalmaz, és jobban tolerálhatók. A kávéban, energiaitalokban található nagyobb mennyiségű koffein is felelős lehet a fejfájás kialakulásáért, ugyanakkor a rendszeres kávéivóknál pont akkor fordulhatnak elő fájdalmak, ha szünetet tartanak a koffeinfogyasztásban. Vannak, akik épp hogy fejfájásra használják a koffeint, mások ellenkező módon reagálnak – hogy melyik típusba tartozunk, csak saját magunkon tudjuk kitapasztalni.


Forrás: ridikul.hu