„Ez a fesztivál Csoóri Sándornak is tetszene!”
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyháza is csatlakozott a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválhoz. A Kárpát-medence-szerte 29 településen megrendezett monstre eseményen az ősi magyar kultúrát idézték meg. A szabolcsi megyeszékhelyen, szombaton 17 néptáncegyüttes, 4 zenekar és számos népművész csalogatta az érdeklődőket.

Tóth Zolka Csoóri verset mondott, a táncosok lába alatt döngött a deszka, a zenészek meg úgy húzták, mintha csak egy nap lenne a világ. Így nézett ki a Csoóri Sándor Népművészti Fesztivál Nyíregyházán. 17 táncegyüttes, 4 banda és számos népművész közreműködésével csatlakozott a szabolcsi megyeszékhely ahhoz a 29 Kárpát-medencei helyszínhez, ahol egymással párhuzamosan rendezték meg a fesztivált. Nyíregyházán a megye színe-java lépett a Szabadság téren felállított színpadra.

 

Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője kiemelte:

„Itt nemcsak a nyíregyháziak vesznek részt, hanem az egész megyéből összesereglettek a néptáncegyüttesek, a népi iparművészek.”

A legfiatalabb néptáncos óvodás korú volt, a legidősebb pedig már a 72. életévét taposta. Mellettük mézeskalács-készítő, csipkeverő, nemezelő és fafaragó is várta az érdeklődőket. A fesztivált a Csoóri Sándor Alapon keresztül a kormányzat támogatta. A rendezvény célja a hagyományok, a magyar identitás megőrzése. Nyíregyháza alpolgármestere a megnyitón megköszönte a tanároknak és a szülőknek, hogy az ősi gyökerekkel rendelkező kultúrát átadják a gyerekeknek.

Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza MJV alpolgármestere elmondta: 

Néptánc, népzene, kézművesség, ami néphagyományokon alapul, mind olyan dolog, amely a magyarságnak a legrégebbi történetei közé tartoznak. A honfoglaló őseink után, ahogy megtelepedtünk, kerültek be a hagyományaink közé. Én nagyon köszönöm, nemcsak azoknak, akik tanítják, pallérozzák a gyerekek ezen műveltségét, külön köszönöm a szülőknek, nagyszülőknek azt, hogy áldozzák az idejüket arra, hogy a gyerekeiket tanítják olyan kultúrára, magyar kultúrára, amely továbbviheti azokat az értékeket, amelyeket az őseinktől kaptunk.

A Csoóri Sándor Néptáncfesztivált a Martin György Néptáncszövetség szervezte meg. Idén öt erdélyi és két-két felvidéki, valamint vajdasági helyszín is csatlakozott az eseményekhez.

Kapcsolódó galéria

Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál beharangozó 2022