Évkönyv – Már a 64. kötetet mutatta be a múzeum

A Jósa András Múzeum 64. évkönyvét mutatták be kedden a szerzők, dr. Rémiás Tibor és dr. Holmár Zoltán. A szaktanulmányokat tartalmazó kötet népszerű: számos nyugat-európai intézmény jelezte az érdeklődését. Az évkönyv a Kállay Gyűjteményben, illetve a Sóstói Múzeumfaluban is elérhető.

Döntő többségében a történelem, néprajz, régészet, restauráció tudományágak szaktanulmányait olvashatjuk a Jósa András Múzeum idei évkönyvében. Új alfejezettel is bővült: a Szolgáltató Múzeummal. A keddi sajtótájékoztatón elhangzott: a muzeológia egyre távolodik attól, hogy a tudományt helyezze a fókuszba, helyette a szolgáltatásokat gyarapítja. Ez magába foglalja a minél szélesebb korosztály kiszolgálását kulturális szórakozási lehetőségekkel, például nagyközönséget megcélzó kiállításokkal, vagy múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. Az évkönyv első oldalain megemlékeznek a tavaly elhunyt Veszprémi Lászlóról, aki a Régészeti Osztály oszlopos tagja volt. A vármegye egyik legrégebbi szakfolyóiratának szerzői dr. Rémiás Tibor és dr. Holmár Zoltán.

„Mi ahhoz tartjuk magunkat, hogy azok a tudományos eredmények, melyek év közben születnek, lássanak napvilágot. Nekem vesszőparipám, hogy ez a továbbiakban is nyomtatott formában – persze digitális formában is sok minden látszik, részeredmények, részkutatások – a hagyományt szeretnénk megőrizni a tekintetben, hogy folyamatosan kiadjuk ezt az évkönyvünket. Nagy érdeklődés van iránta: Londontól kezdve Nyugat-Európán keresztül természetesen Lengyelországig. Illetve, akikkel cserekapcsolatban vagyunk, mindig várják, és mindig kérdezik, hogy mikor láthatják az új eredményeket, elsősorban a régészeti, történeti eredményekre kíváncsiak, illetve arra is, hogy kik mit alkottak abban az évben. Mi egymás munkáját figyelemmel kísérjük” – mondta el dr. Rémiás Tibor.

Az új kiadvány már a 64., mely a Kállay Gyűjteményben, illetve a Sóstói Múzeumfaluban is elérhető. Dr. Holmár Zoltán két szaktanulmányt írt a kötetbe.

„Két tanulmányt írtam, eredetileg 1 lett volna, de a lektorom javaslata alapján kettéosztottam, mert nagyon hosszú lett volna. A Kállay családnak két nagy ága van: a Napkori meg az Orosi. Külön beírom tanulmányként a két ágat. Úgyhogy így egy közel terjedelemben azonos két tanulmány született. A család 1848–49-es szereplőit mutatja be egyenként, ki milyen szerepet töltött be a szabadságharc során. Apropóját meg az adja, hogy idén 175 éves a Magyar Honvédség” – mondta a történész.

A Jósa András Múzeum várható nyitása még viszonylag messze van. Dr. Rémiás Tibor igazgató kiemelte, hogy a két tagintézmény, a Kállay Gyűjtemény, illetve a Sóstói Múzeumfalu azért is dolgozik, hogy a lakosság ne érezze a múzeum hiányát. Izgalmas és érdekes programokon vehetnek részt a látogatók, megtapasztalva a „szolgáltató múzeumot.”