Évet értékeltek a megyei iskolaőrök – Csökkent az intézkedések száma az iskolákban

27 iskolaőr dolgozik jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatási intézményekben, összesen 29 helyszínen. A tanév lezárása után értékelték az elmúlt hónapokat, a számok pedig azt mutatják, az előző évhez képest csökkent az intézkedések száma az iskolákban. Az iskolaőrök elsődleges célja a prevenció.

Országosan további száz intézménnyel sikerül bővíteni ezt a kört, ahol iskolaőrök tevékenykedhetnek” – a megyei rendőrfőkapitány is rámutatott beszédében, hogy milyen hasznos és népszerű lett az intézmények körében az iskolaőrség. 2020 szeptemberében kezdtek el dolgozni az iskolaőrök az ország különböző intézményeiben, azokban az iskolákban, amelyek kérték a hatóságtól ezt a segítséget. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 27-en látják el ezeket a feladatokat összesen 29 helyszínen. Segítő szándékkal vannak jelen az iskolákban, de prevenciós jellege is van az iskolaőröknek.

Látható és láthatatlan jelenlét

Az egész tanéves munkát Farkas József rendőrfőkapitány is megköszönte a pénteki évértékelő rendezvényen.

A mi jelenlétünknek olyannak kell lenni, hogy látható és láthatatlan is. Láthatónak azért, hogy visszatartsa az esetleges rendbontó gyerekeket vagy az olyan magatartást tanúsító gyerekeket olyan cselekményektől, amelyek valljuk be őszintén, néhány oktatási intézményben néhány évvel ezelőtt úgymond futószalagszerűen érkeztek. Ugyanakkor láthatatlannak is kell maradni, hogy csak akkor intézkedjünk, akkor lépjünk, akkor ráncoljuk a homlokunkat – erre ugye több stáció van, azt tudjuk, hogy nem egyből a magas c-ről kezdünk, hanem megvannak ezek a megfelelő formák. Legyenek láthatatlanok és csak akkor alkalmazzák, amikor ezt tényleg kell és mindig csak jogszerűen” – tette hozzá Farkas József.

Kevesebb intézkedés

Az évértékelőn az is elhangzott, nemcsak olyan iskolák kérték az iskolaőrök jelenlétét, ahol korábban sok probléma történt vagy van esetleg úgymond rendőri előélete az intézménynek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az intézkedések száma az elmúlt tanévben még 11 volt, ez a 2021/2022-es időszakban négyre csökkent. Az iskolaőrök hétfőtől péntekig vannak az intézményekben, a teljes tanítási időben, de a különböző délutáni vagy esti iskolai rendezvényeken is besegítenek.

Folyamatos jelenlét

Az iskolaőrök formaruhában végzik a munkájukat, nem rendőrségi, de ahhoz hasonló egyenruhában vannak, jelvénnyel vannak ellátva, tehát látszik, hogy ők az iskolaőrség kötelékébe tartoznak. Nem az irodában és nem a tanáriban ülnek, hanem az intézmények folyosóin járnak, különböző helyiségekbe bemennek, igény szerint akár a tanterembe is természetesen, ha szükség van rá. Egyfajta megelőző jelenlétük van, ténylegesen jelen vannak, ugyanakkor nem egy csendőri, felvigyázó munkája van” – nyilatkozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője, dr. Kovács Attila.

Pozitív visszajelzések

Az iskolák részéről nagyon jók a visszajelzések, a diáksággal és a pedagógusokkal is jó kapcsolatot ápolnak, a beilleszkedésük is hamar megtörtént – mondta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

Valamennyi visszajelzés, ami az iskoláktól érkezik, az arra vonatkozik, hogy az iskolaőr magatartása példamutató, nagyon gyorsan megtanulta az iskolai életet, a házirendet, alkalmazkodik a diákság életéhez és ott van közöttük. Többször előfordult, hogy segítséget kaptunk egy-egy fegyelmi ügynek a felgöngyölítésében, bár ha már a fegyelmi ügyeknél járunk, akkor elsősorban azt kell kiemelnem, hogy ezeknek a száma szemmel láthatóan csökkent az utóbbi időben. Úgy gondolom, hogy ebben nagy jelentősége van az iskolaőrök jelenlétének is” – mondta értékelő beszédében Pivonka Szilvia, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

Az országos értékelések eredményei alapján a megyénk jelenleg az első három helyen van. Fontos kiemelni, hogy nem az intézkedések száma alapján kerültünk a dobogóra, hanem az őrök részére előírt elvárások teljesítése szerint.

Várják a jelentkezőket

Az iskolaőrök toborzása egyébként folyamatos, a jelentkezőket béremeléssel is próbálják motiválni.

Senki nem dolgozott korábban a rendőrség kötelékében, mindenki úgymond az utcáról, munkavállalóként került ide és így is van foglalkoztatva. Minden 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, valamint fizikai, egészségügyi és pszichikai alkalmasság kell. Korábban elég volt egy általános iskolai végzettség is, de most már ebben változás van. Próbáljuk mi is minél inkább minőségivé tenni a munkavégzést, ahhoz pedig minőségi kollégákra van szükség, ezért az érettségi is az előírások között szerepel. Picit próbáljuk dotálni, hogy kedve legyen a jelentkezőknek, volt egy béremelés, most 220 ezerről 260 ezer bruttóra emelték az őröknek a fizetését központilag, ez egy előremozdulás” – tette hozzá dr. Kovács Attila.

A különböző szünetek egy részét szabadsággal töltik az iskolaőrök is, de más bűnmegelőzési munkára is igénybe veszik ilyenkor őket.

Kapcsolódó galéria

Iskolaőröket köszöntöttek Nyíregyházán