Évet értékeltek a könyvtárban          

Szakmai és közönségsikereket könyvelhetett el a 2023-as esztendőben a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár. Másfél milliónál is több könyvtárhasználatot regisztráltak. 700 programot és 200 ezer látogatót. Pályázatok révén 12 millió forintnál is nagyobb összeget nyertek. Családbarát Munkahely és Felelős Foglalkoztató lett az intézmény.

A korábbi pandémiás évek, és az energiaválság ellenére is jó évet zárt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár. Valamennyi mutató gyarapodást jelez. Emellett új technika, a Greenbox Stúdió is megjelent a Médiatárban, de gazdagabb lett a KépregényTár és a Galéria.

„A beiratkozottak száma is nőtt, a kölcsönzött dokumentumok száma, a könyvtárhasználat. Ez utóbbi esetében több mint másfél millió használatot regisztráltunk. Ez jelenti a távhasználatot, tehát az online programjainkat, az online elérhető katalógust, adatbázisokat, honlaphasználatot, illetve a különböző közösségi média felületeken elért eredményeink is ezt tükrözik, valamint a személyes használat adja ezt a szép nagy számot, de több mint 200 ezren látogatták meg könyvtárunkat ebben az évben. Sikerült közel 700 programot szervezni itt, a központi könyvtárban és a fiókkönyvtárainkban, melyen több mint 20 ezren vettek részt”

– tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Népszerű volt a Pincétől a padlásig könyvtárbemutató foglalkozás. 60-nál is több csoport, 1500 diák vett részt ezeken a programokon. A felújított gyermekkönyvtárban 200 eseményen mintegy 5 ezer gyerek fordult meg. Az iskolások kedvenc olvasmányai között még mindig a Garfield, a Zizi és a Ropi Naplója, illetve a minecraftos könyvek szerepelnek. A felnőttek sikerlistáját Náray Tamás vezeti, de Orvos-Tóth Noémi, Karády Anna és Anne Jacobs is a kedvencek között található.

„Helyismereti adatbázisunkat is tudtuk fejleszteni. Digitalizáltunk több folyóiratot. A Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlét, de a Nyíregyházi Naplót is, vagy a Könyvtári Kis Híradót, ezeket majd online elérhetővé tudjuk tenni ebben az évben. Hála az olvasói támogatásnak, a látogatóinknak, nagyon jó évet zártunk. Sikeres pályázataink is voltak, több mint 12 millió forintot nyertünk. Ebből valósítottuk meg az Országos Könyvtári Napok programsorozatot, és számtalan eseményt. Megkaptuk a Családbarát Munkahely címet 2 millió forint pályázati támogatással, és az Év Felelős Foglalkoztatója Közszféra szervezetei kategóriában a második helyezést értük el”

– mondta az igazgató. A Covid idején készült el a könyvkiadó automata, mely gyakorlatilag a nap 24 órájában elérhető. Jelenleg 400 ezer dokumentum található a könyvtárban, ebből 300 ezer a könyv, helyben használható és kölcsönözhető példányokkal. A magas árak miatt egyre többen igénylik a könyvtári szolgáltatást. 2023-ban közel 7 ezer új dokumentum került a könyvtárba, emellett ajándék könyvek és a köteles példányok is gyarapították a gyűjteményt. 2024-ben a szakma legmagasabb kitüntetésre, a Könyvtári Minőségi Díjra pályáznak. Terveikben társasjáték- és diafilmkölcsönzés, illetve LEGO klub szerepel. Márciusban aztán jön az Internet Fiesta, majd a Váci Emlékév, és a Gyermekkönyvhónap, az Ünnepi Könyvhéttel pedig már a 2024-es esztendő derekán járunk.