Esőkárok Nyíregyházán

Nyíregyházát péntek este 11 órakor érte el az eső. Dörgés, villámlás nélkül szombaton kisebb-nagyobb megszakításokkal esett csapadék. A városban különösebb problémát nem okozott az időjárás.

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a legtöbb esetben lakóházak pincéjét és garázsát öntötte el a víz Sóstóhegyen és Sóstógyógyfürdőn. Ezeken a helyeken 50–70 centiméteren állt az esővíz az épületekben, amit a tűzoltók szivattyúkkal távolítottak el.

A Nyíregyházához 15 kilométerre található Nagycserkeszen azonban komoly gondok keletkeztek a dinnyetermésben. A szabolcsi gyümölcs a békési dinnyéhez viszonyítva kéthetes csúszással érik. Az eső és a pár nap alatt 20 fokkal csökkent hőmérséklet problémákat okoz a gyümölcs fejlődésében. A sok víz hatására a gyümölcs húsa eres lesz, és a további érését is befolyásolja.

 

A görögdinnye a meleget szereti

 

A görögdinnye a száraz meleget szereti, azt, amikor éjszaka sem megy 25 fok alá a hőmérséklet. A sok víz kifejezetten árt a még fejlődésben lévő dinnyének.

Benkő Pál dinnyetermelő elmagyarázta, az érésben lévő dinnyék bőre újból vesz fel vizet. Ilyenkor a beltartalma megszakad és az íze is másabb, vízízű lesz.

A gazda azt mondta, ha nem lesz több csapadék, akkor a folyamat visszafordítható és akkor nem lesz nagyobb a kár. A térségben azonban még vasárnap is esett eső. Ez a dinnye mellett a csemegekukorica-termésben is károkat okozott.

 

A kukoricának sem kell sok eső

 

Nyírszőlősön az egyik kukoricatáblán is látszott, hogy a sok eső hatására a tápanyag kimosódott a talajból és így a levelek elkezdtek sárgulni, mintha már megérett volna a kukorica.

A perjefélék családjába tartozó kukoricának kifejezetten árt a csapadékos időjárás. Az esőtől a kukorica vizes lesz és nem lehet értékesíteni, hiszen a levelek alatt rothadásnak indulnak a szemek. Nagy esőzések idején a gyökerek felől érkező víz is problémát okoz.

Bodó László őstermelő kifejtette, a csapadék mennyisége miatt a gyökerek nem kapnak levegőt, tehát a talaj telítődik vízzel, nincs a gyökérnek levegő, és emiatt fulladozik a növény. Hozzátette, a növénynek ugyanúgy, mint felül levegőre van szüksége, lent a talajban is oxigén kell a gyökérzet fejlődéséhez.

Jelenleg a kukorica csövenkénti felvásárlási ára a megyében 30 forint, de ha tovább tart az eső, ez megemelkedhet akár 50 forintra is.

M. E.