Eső előtt köpönyeg: készüljünk fel a hétvége időjárására!
Fotó: Illusztráció

Péntek reggeltől kezdetben gomolyfelhős idő várható záporokkal, zivatarokkal, de vasárnap már sok napsütésre lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken általában gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, de kezdetben a Dunántúlon erősen felhős területek is lesznek. Több helyen várható zápor, zivatar – ezek legnagyobb eséllyel az ország középső harmadán alakulnak ki –, és a hevesebb zivatargócokban felhőszakadás is előfordulhat.

Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon megerősödik, az Alpokalján, Kisalföldön viharossá fokozódik. Emellett a zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23–30 fok között valószínű, de nagy különbség alakulhat ki az ország keleti és nyugati része között: a Tiszántúlon akár 31–33 fok, a Dunántúl nyugati felén viszont csupán 21–22 fok lehet.

Szombaton a Dunántúl nagy részén derült vagy gomolyfelhős, napos idő várható. A Duna vonalában, illetve a Dunától keletre erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet erős, zivatarban néhol viharos széllökések kísérhetik.

A hőmérséklet szombat hajnalban 13–18, délután 24–31 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütésre lehet számítani gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Az északi szél országszerte élénk, néhol erős lesz.

A hajnali 11–18 fokról délutánra 26–31 fok közé melegszik fel a levegő vasárnap – olvasható az előrejelzésben.

 

Forrás: hirado.hu