Értékgyűjtés a megyében

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat pályázati támogatással rendezte meg az Értéktárak találkozása, kapcsolódási pontok a települési és megyei értéktárak között című konferenciát. A rendezvény célja, hogy az értékek felkutatásával foglalkozók kicserélhessék gyakorlati tapasztalataikat, lendületet adjanak a további kutatáshoz, és népszerűsítsék az értéktár bizottságok munkáját.

A SZATMÁRI SZILVALEKVÁR MÁR HUNGARIKUM

Lakatosné Sira Magdolna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a településeknek kell létrehozni a saját bizottságukat. A kutatómunka során dokumentálással felmérik a helyi értékeiket, majd javasolják azokat. A gyűjtés után a megyei értéktár bizottság dönt arról, a helyi érték van-e olyan jelentőségű, hogy a megyei értéktárban is helyet kapjon. Mint elhangzott, a nemzeti értékpiramis csúcsára a megyéből elsőként a szatmári szilvalekvár jutott, amikor megkapta a hungarikum rangot.

NYÍREGYHÁZA MÁR 16 ÉRTÉKKEL BÜSZKÉLKEDHET

A Nyíregyházi Értéktár Bizottság 2013-ban alakult meg, és már 16 városi értékkel büszkélkedhet. Kujbusné dr. Mecsei Éva elnök ezek közül kiemelte dr. Eisert Árpád szívsebész, Bárány Frigyes színművész, Szikora Tamás festőművész munkásságát, épített örökségben az evangélikus templomot, a bokortanyák és a tirpák népi építészetet, kulturális örökségben a Bessenyei-szobrot, néptáncegyüttesek művészetét, valamint a turizmusban Sóstót és a hozzá kapcsolódó látványosságokat.

A konferencián előadások hangzottak el a helyi értékek fontosságáról a Hungarikum törvény tükrében, valamint a közművelődés és a civil szervezetek szerepéről az értékmentésben.