„Erős Magyarország csak erős honvédséggel működhet”  – Katonai konferencia az egyetemen

Erős Magyarország csak erős magyar honvédséggel működhet” – hangzott el a Nemzeti Hadseregtől a Magyar Királyi Honvédségig című konferencián. Az elmúlt több száz évben szinte nem volt olyan évszázad, amikor a magyar haderő és a honvédség megszervezése vagy fejlesztése belső vagy külső okok miatt ne került volna előtérbe.

Közös konferenciát szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, a Jósa András Múzeum és a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központja. A Nyíregyházi Egyetem nem először adott otthont katonai rendezvénynek, a város pedig korábban katonaváros volt, a jelenlegi cél, hogy a megyeszékhely újra felkerüljön a térképre ebből a szempontból is.

Újra katonaváros leszünk

Igen, katonaváros voltunk és célunk, hogy mindig, minden körülmények között ezt lelkületet, ezt az érzést a városban meg kell őrizni, a fiataloknak át kell adni. Ezek nem csak üres szavak, látható, hogy területvédelmi ezred jött létre Nyíregyházán, látható a város támogatottsága a területvédelmi ezred megalakulásához és ami nagyon fontos, hogy ettől az évtől a Nyíregyházi Egyetem ad otthon a honvéd kadétoknak.” – mondta köszöntőjében Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.

Hadsereg és honvédség

A rendezvényen bemutatták az 1919. június 6-án alakult Nemzeti Hadsereget, majd az 1922 januárjában létrehozott Magyar Királyi Honvédség történetét a különböző történelmi korokban és politikai rendszerekben.

1919 augusztusában Szegedről Siófokra ment a fővezérség, a nemzeti hadsereg, amely az egyetlen fegyveres erő volt ekkor és nyugodtan állíthatjuk azt, hogy 19 őszére, amikor a Sir George Russell Clerk tárgyalásai voltak, hogy mi történjen itt Magyarországon, hogyan ismerjék el a magyar kormányt – huszár kormány lesz majd ez – Fridrik István és Huszár Károly és másokkal is tárgyalt többek között Horthyval is, akkor szerepet játszott, hogy ez a nemzeti hadsereg már létezett és ezért az antant azt mondta, hogy képes majd konszolidálni a helyzetet, hogy ha a románok kivonulnak az ország középső részéről – sőt Északnyugat Dunántúlon is ott voltak – kivonulnak a Duna–Tisza közéről, a Tiszántúlról.” – mondta Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Kell az erős honvédség

A rendezvény fővédnöke Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, az ő nevében is köszöntette a konferencia résztvevőit a Honvédelmi Minisztérium Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztályának köznevelési osztályvezetője. Berkecz Gábor beszédében kiemelte, a történelem segít értelmezni a múltunkat és ezáltal jelenünket. Az ország és a nemzet számára elengedhetetlen feladat a haderő, a hadsereg és a honvédelem megszervezése.

A huszadik század elején igen nagy feladattal kellett, hogy szembenézzenek. Egy vesztes világháború, egy brutálisan meggyilkolt mártír miniszterelnök, Gróf Tisza István halálát követően egy tehetségtelen és inkompatibilis Károlyi Mihály által vezetett kormány, a vörös terror és a román megszállás időszakában és azt követően kellett nemzeti hadsereget, majd magyar királyi honvédséget szervezni. Mindezt úgy, hogy az ország területének kétharmadát, lakosságának kétharmadát elveszítette, gazdasága és az ország lelki morálja soha nem látott mélységbe süllyedt. Akkor a kulturális reform mellett, szinte azonos időben és sebességgel sikerült a semmiből létrehozni a magyar királyi honvédséget” – tette hozzá Berkecz Gábor.

Ezeket a történelmi személyeket, hogy miként ítéljük meg, az a kutatók és történészek feladata, de azt tudni kell, hogy a munkájuk rendkívül szükséges volt, hiszen erős Magyarország csak erős magyar honvédséggel létezik és működhet – ezzel zárta gondolatait a köznevelési főosztályvezető.

Kapcsolódó galéria

Hadtörténeti konferencia a Nyíregyházi Egyetemen