Erős élelmiszeriparral megszűnhetne a munkanélküliség a megyében!

A rendezvény egy országos konferenciasorozat része volt, melyet három polgári-keresztény értékeket valló egyesület indított útjára. A rendezvény központjában az Idők jelei című vitairat állt, mely 16 témakörben keres megoldást a társadalmi kihívásokra.

– Nagyon érdekes témák vannak, többek között a nemzeti karakterről, az egyházi életről, a családról – az Idők jelei kiadvány szerkesztőbizottságának egyik tagja mutatta meg Nyíregyházán a 16 témakört tartalmazó füzetet. Tordáné Petneházy Judit hozzáfűzte, Magyarország az elmúlt 20 évben alapvető változásokon ment át, és szükség van arra, hogy az átalakulásokat a felelősen gondolkodó keresztény értelmiség szemüvegén keresztül is bemutassák. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke hozzáfűzte, a füzetet a miniszterelnökhöz és a szaktárcákhoz is eljuttatták.

– Minden politikushoz, a minisztériumokhoz, a témák szerinti illetékes minisztériumokhoz el lett juttatva, és most az országjárás során minden ilyen megszervezett megbeszélésen vagy programon mindig ott vannak azok a politikusok, akik érintettek, vagy akiket ez a téma érint, hogy ők is elmondhassák az ezzel kapcsolatos véleményüket, az ehhez a témához kapcsolódó véleményüket – tette hozzá Tordáné Petneházy Judit alelnök.

Mindezek után a füzet megjelenését támogató három egyesület, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, valamint a Professzorok Batthyány Köre országos konferenciasorozatot szervezett, melynek minden állomásán két-két témát tárgyalnak meg a szerzők és az érintett döntéshozók.

 

Az élelmiszeripar a foglalkoztatottság kulcsa

 

Nyíregyházán a kisebbségi kérdések mellett a mezőgazdaság, vidékfejlesztés aktuális kérdései kerültek terítékre.

– Azt gondolom, ha a megyében az élelmiszeripar felfejlődne és a turisztika – a másik terület, ami az egész megyét érinti –, akkor talán nem is lenne munkanélküliség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében... – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, aki a vendéglátó megyeszékhely nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A polgármester arról beszélt, hogy a rendszerváltás előtt a megyeszékhelyen jelentős élelmiszeripari cégek működtek. Ezekből azonban mára csak mutatóba maradt néhány. A politikus úgy látja, újra kellene építeni az élelmiszeripart, mert akkor még a megyében sem lenne gond a foglalkoztatással.

 

A szaktárca bizakodó

 

Az agrártárca szerint az elmúlt években a kormány igyekezett helyzetbe hozni a mezőgazdasági vállalkozókat. 2010-hez képest megtízszerezték az állami földek bérlőinek számát és a földvásárlási programmal minden tizedik gazda újabb földterületekhez jutott. Most az a cél, hogy tőkét is kapjanak a mezőgazdasági vállalkozók.

– Jönnek a források, egyre bővülő vidékfejlesztés és agrártámogatási források, aminek az eredményeként az agrárgazdaság versenyképesebbé válhat. A földtulajdonnal a középosztályt szerettük volna megerősíteni. Az volt a célunk, hogy a családi agrárvállalkozásokat minél jobban helyzetbe hozzuk – mondta Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkár.


Ősszel újabb füzet

 

A konferencián az is kiderült, hogy ősszel újabb füzetet jelentet meg az Idők jelei kiadvány szerkesztőbizottsága, ebben többek között olyan égető kérdésekkel foglalkoznak majd, mint a migráció és a korrupció.

Z. Pintye Zsolt