Érdemes művész díjat kapott Pregitzer Fruzsina
Érdemes művész díjat kapott Pregitzer Fruzsina

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A kitüntetést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át olyan művészeknek, „akik a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka (színház-, zene-, tánc-, artista-, mozgókép-, képző-, fotó-, iparművészet) területén huzamosabb ideig kiemelkedő művészeti értékeket hoztak létre, és már rendelkeznek a kultúráért felelős miniszter által adományozott művészeti díjjal”. A díjazott jogosult a „Magyarország érdemes művésze” (illetve rövidebben: „érdemes művész”) cím viselésére.

A Nemzetiből Nyíregyházára

Ezúttal csak röviden idézzük fel a művésznő életpályáját, a későbbiekben még bővebben visszatérünk az elismerésére. Pregitzer Fruzsina Budapesten született, az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumában érettségizett, majd egy évet a Nemzeti Színház Stúdióban tanult. 1978-ban felvették a főiskolára, a diploma megszerzése után 1982-ben a Nemzeti Színház szerződtette, melynek nyolc évig volt a tagja. 1990-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szerződtette.

Szép beszéd és tájelőadások

Az egyik legszebben beszélő magyar színésznő, aki tehetségét nemcsak a színpadon, hanem a Magyar Rádió stúdiójában is kamatoztatta. Budapesten sokat rádiózott, ezt a tevékenységet Nyíregyházán a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában folytatta, amelynek rendszeres közreműködője, szerkesztője volt. Nevéhez fűződik a Móricz Zsigmond Színház Déryné-hadművelet elnevezésű akciója, mellyel a tájelőadások rendszerét modernizálva juttatták el a kultúrát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakóihoz.

Katedra és önálló estek

Már a Nemzeti Színház Stúdiójában tanított 1984-ben, ezt a munkát folytatta Nyíregyházán is. Itt budapesti mintára 1994-ben kezdtek színészképzésbe az akkori nyíregyházi igazgató, Verebes István kezdeményezésére. A művésznő színházi munkái mellett a 2011/12-es tanévtől beszédművelést oktat a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Drámajátékos foglalkozásokat is tartott a nyíregyházi Huszártelepen halmozottan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyerekeknek. Több önálló estet állított már össze: Uram, nem látta Magyarországot?; Kicsi faluból való; Táncreakció; Nem viccelek, csak játszom; Mécs László emlékestjei: Legyen világosság!, „Tükre vagyok minden mosolyoknak” (Batta Hajnalkával). A Magyar Kultúra Lovagjaként ezekkel a műsorokkal is a közművelődést szolgálja határainkon innen és túl. A Prima díjjal is elismert művésznő rendezőként is bemutatkozott nemrégiben, az Alszanak a halak? című elmúlásról szóló monodrámát 2021. november elejétől játsszák Fridrik Noémi szereplésével a Móricz Zsigmond Színház MÛvész Stúdiójában.