Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről

Megint eltelt egy év, ismét jelezni kell a munkáltatóknál, ha valaki jogosult valamilyen adókedvezményre: a gyerekes szülők, a fiatal házasok, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák, és a krónikus betegek közül is többen jogosultak az adókedvezményre. Aki időben jelzi, már február első napjaiban is magasabb fizetést kap. De utólag is igénybe lehet venni, csak akkor később jut hozzá az ember a plusz pénzhez – hangzott el az M1 Híradójában.

Bár több éve a Nemzeti Adó és Vámhivatal készíti el a személyi jövedelemadó bevallásokat, pontosabban azok tervezetét, sokan még ma is a könyvelők segítségét kérik, például abban, hogy milyen adókedvezményt vehetnek igénybe.

A kormány több, az Európai Unióban is egyedülálló adókedvezményt biztosít a családoknak. Ilyen például az első házasok kedvezménye, amely két éven keresztül, havi ötezer forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

A családi kedvezménnyel pedig az egy gyermeket nevelőknél tízezer, két gyermeket nevelőknél, gyermekenként 20 ezer, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.

Ez azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény az egy gyermekes családoknak 120 ezer, a két gyermekeseknek 480 ezer, míg a nagycsaládosoknak minimum 1188 ezer forint plusz pénzt jelent évente

Cukorbetegek is kapnak adókedvezményt

Januárban havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik súlyos, krónikus betegségben szenvednek, például cukorbetegek.

Tavaly január elsején lépett életbe a négy-vagy többgyermekes anyák kedvezménye, akik mentesülnek az személyi jövedelemadó alól.

A legfrissebb adtok szerint a koronavírus-válság ellenére jelentősen nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma: míg 2020 januárjában 38 ezer legalább négygyermekes anya élt a kedvezménnyel, addig novemberben már 46 ezer.

A Pénzügyminisztérium is igyekszik minden évben felhívni a figyelmet arra, hogy már az első bérszámfejtés előtt célszerű nyilatkozni az adókedvezményekről, mert – ahogy arról korábban az adóügyekért felelős államtitkár is beszámolt - a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik ezeket. Aki ezt elmulasztja, az már csak a következő évi bevallásban kérheti a neki járó kedvezmény összegét.

„Már a januári bér is magasabb lehet ezekkel az adóösszegekkel, hogy ha a munkavállalók megteszik a kellő nyilatkozatokat, megteszik az adóelőleg nyilatkozatokat a munkáltatónál. Erre szeretnék felhívni a figyelmet, hogy minden munkavállaló tegye meg még most januárban, hogy ne kelljen várni feltétlenül jövő év májusáig, amikor hozzájut ehhez a pénzhez” – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adókedvezményekre jogosultaknak csak annyit kell tenniük, hogy a NAV honlapján is megtalálható formanyomtatványt kitöltve leadják munkáltatójuknak legkésőbb a január végéig.

Vagy, használják az adóhivatal online nyomtatványkitöltő alkalmazását. Az így beérkezett nyilatkozatokat a hatóság automatikusan továbbítja az abban megjelölt munkáltatónak – így nincs szükség nyomtatásra és irattárolásra sem.

 

Forrás: hirado.hu