Építészeti ritkaság születik Nyíregyházán! - Fákat is telepítenek az épületegyüttesre
Bosco Verticale

A városi lét – és főként a társasházak – egyik legnagyobb hátránya (a sok előnye mellett, hiszen többek között itt komfortos életteret alakíthatunk ki és könnyen rendben tartható), hogy aki egy kis időt szeretne a zöldben tölteni, annak bizony el kell látogatnia a legközelebbi parkba. Szerencsére azonban, már erre is van egy másik forgatókönyv, ráadásul hamarosan Nyíregyházán is: nyáron kezdik el építeni, két év múlva pedig már be is költözhetnek a lakók a milánói Bosco Verticale (függőleges erdő) kistestvérébe, a Rákóczi utcán épülő, a város első igazán zöld társasházába, aminek különlegessége, hogy az épület erkélyeire és teraszaira a kivitelező fákat telepít majd.

London, Milánó, Hongkong, New York, Kanada. Csak néhány metropolisz, akik úgy döntöttek, hogy szeretnék zöldebbé festeni a város képét kisebb „dzsungelek” segítségével. Sencsen városában például a hatalmas felhőkarcolók között olyan innovációs zónát építettek, ahol a modern épületek tetején közösségi kerteket alakítottak ki, de több olyan projekt is született, melyeknél a hatalmas épületekhez már tetőtéri kertek is társulnak. Hasonló elv mentén épült meg Milánóban a Bosco Verticale is, ami a város egyik legújabb nevezetessége (és hamarosan Nyíregyházáé is). Ennek különlegességét az adja, hogy 8900 négyzetméter összalapterületű erkélyeire és teraszaira a kivitelező mintegy 730 fát telepített, a tervek elkészítéséhez pedig kertépítő mérnökök és botanikusok közreműködését is igénybe vették.

Verebélyi János kollégáival tekintette meg a Bosco Verticalét Milánóban

Erdő létesült rajta

A létesítmény a Bosco Verticale elnevezést a két torony szintjeire telepített 3–6 méteres fák alkotta „erdőről” kapta. Fő rendeltetésük a városi szmog enyhítése és az oxigéntermelés, de jelentős zajcsökkentő szerepük is van. Hasznosak továbbá az épületen belüli hőmérséklet szabályozásában, mind a nyári, mind a téli hónapokban. A két épület homlokzatán összesen 730 fa (480 nagyméretű és 250 kisebb), 5000 tő cserje, valamint 11 ezer tő évelő és talajtakaró növény található. Mindent összevéve annyi növény alkotja az építészeti látványosságot, amennyi általában egy 1 hektáros erdős területen található.

Példa nélküli

– Milánó különleges épületének lehet a kistestvére a 2023-ra magasodó nyíregyházi ingatlan, ami 4 emeletes és 12 méter magas lesz, és hazai viszonylatban is példa nélküli. A mi függőleges erdőnket – a növényzet még tervezés alatt van, de annyit tudni lehet róla, hogy főként kevés gondozást igénylő örökzöldeket, mint például babérmeggyet telepítünk, amiknek a gondozását a társasház kezelőjénél lehet majd kérni – László Zoltán és Vágner Attila tervezte meg, a nyíregyházi épületegyüttesben 37 lakás készül el (ezek 30–70 négyzetméteresek lesznek) – tájékoztatta szerkesztőségünket Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. ügyvezetője.

Két év múlva már beköltözhetnek a lakók

– A munkatársaimmal nemrégiben személyesen is jártunk Milánóban, hogy tanulmányozzuk Európa egyik legkülönlegesebb épületét. Ott tisztában voltak azzal, hogy ötletet szeretnénk meríteni, mégis készségesen, részletesen bemutatták a Bosco Verticalét. Körbevezettek bennünket, megismertettek az apró részletekkel, szakmai fogásokkal.

A nyíregyházi Bosco Verticale a Rákóczi utca 42–46. szám alatti területen épül fel. A munkálatok a nyár közepén kezdődnek el, és a tervek szerint két év múlva már beköltözhetnek a lakók.