Energiaválság - Fontos döntéseket hozott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése

Az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedésekről is döntött csütörtökön Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése. Ez érinti többek között a Váci Mihály Kulturális Központ főépületét és több telephelyét, a színházat, az uszodát és fürdőket, a Continental Arénát, valamint a könyvtár Szabadság téri épületét is. Első körben a 2022. december 31-ig tartó időszakról hoztak most döntéseket a képviselők, várhatóan novemberben tárgyalnak a 2023. március végéig szóló határozatokról.

19 napirend került az asztalra a csütörtöki városi közgyűlésen, a képviselők fontos döntéseket hoztak, főként az energiaválsággal kapcsolatban. A két közgyűlés közötti összefoglaló után dr. Kovács Ferenc polgármester két témával egészítette ki a beszámolót.

Az önkormányzat ebben a nehéz időszakban is karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedik a nyíregyházi nyugdíjasoknak. Idén több mint 24 ezer 500 fő jogosult annak átvételére. A közbeszerzési eljárást követően a csomagok összeállítására október 14-én kötöttünk szerződést a Metro Kereskedelmi Kft.-vel, a kiszállításra pedig október 17-én a Magyar Posta Zrt.-vel. A csomagok kiszállítása az ünnepi készülődés jegyében az eddigiektől korábban, november másodikától, azaz jövő hét közepétől megkezdődik. Sóstóhegyen a Nyitnikék óvoda udvarán mintegy 3,9 millió forint összköltséggel befejeződött egy multifunkcionális, öntött gumiburkolatú sportpálya kivitelezése, amelyhez az önkormányzat 2,7 millió forint támogatásban részesült. A fennmaradó bruttó 1,14 millió forintot az önkormányzat saját forrásból fedezte. A sportpályát október hatodikán avatták fel egy családi nap keretében” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Energiaválság

A napirendi pontok között a legfontosabb volt az energiaválság okozta áremelkedések helyi hatásai. A villamos energia, gázenergia, távhőenergia és az üzemanyag árak vonatkozásában robbanásszerű emelkedések történtek az elmúlt időszakban. Dr. Kovács Ferenc polgármester a közgyűlésen úgy fogalmazott, különösen a megyei jogú városok számára jelent kiemelt feladatot a takarékossági intézkedések bevezetése, Nyíregyházán még nyár végén elkezdődött ezek tervezése és kialakítása, az ezzel kapcsolatos előterjesztést végül a csütörtöki közgyűlésen 13 igen, 7 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

A kormány semmilyen módon nem hajlandó mentőövet nyújtani sem az önkormányzatoknak, sem pedig a vállalkozásoknak, nagyon komoly problémákat okoz. Nyilván elsődleges célunk ellenzéki képviselőként nekünk is az, hogy a munkahelyeket megőrizzük és lehetőség szerint a szolgáltatások a megfelelő minőségben tovább működjenek a városban, de nyilvánvaló, hogy ilyen következményeket nem tudunk támogatni, amelyeket kénytelen egyébként az önkormányzat meghozni ebben a kényszerhelyzetben” – nyilatkozta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

A nem lakossági távhődíjak rendkívüli emelkedése a megyeszékhelyen 16-szoros emelkedést jelent. A teljes önkormányzati szektor, ha ugyanakkora hőmennyiséget használna fel, mint korábban, akkor az eddig bruttó 314 millió forintról 2,9 milliárd forintra emelkedne a távhődíja. Az elektromos áram vonatkozásában 2022. december 31-ig rendelkezik az önkormányzat érvényes, egy évre kötött közbeszerzési szerződéssel. A jelenlegi 60 Ft/kWh díja várhatóan 240 forint körüli összegre fog emelkedni a 2023-as évre, így négyszeres lesz az áremelkedés, több mint 1 milliárd 160 millió forintba kerül majd az elektromos áram. A földgáz vonatkozásában már most 6-7-szeres áremelkedést mutatnak a számok, a helyi tömegközlekedés 2021-ről 2022-re 500 millió forinttal emelkedik, majd az idei 1,8 milliárd forintos összeg 2023-ra akár 3,3 milliárd forintra is nőhet.

Drasztikus áremelkedések

Néhány intézmény bezárásáról már lehetett tudni, ilyen a Városi Uszoda, a Júlia Fürdő és a Fürdőház. Az uszoda esetében a távhődíjak évi bruttó 36 millió forintról bruttó 431 millió forintra növekedne a korábbi felhasználás esetén. Az Aquarius Élményfürdő 2023. január 9-től működését határozatlan időre szünetelteti, a gyógyászati részleg a tervek szerint változatlanul tovább üzemel. A Continental Aréna november elsejétől szünetelteti működését, a már lekötött időponttal rendelkező rendezvényeket abban az esetben tartják meg, ha a rendezvény szervezője a közüzemi költségek teljes megtérítését vállalja. Az Atlétikai Centrum a korszerű fűtési rendszere miatt nyitva marad, így a sportszakmai munkának itt biztosítanak helyszínt, valamint a Bencs László Szakképző Iskola és a Bem József Általános Iskola tornatermeiben. A Móricz Zsigmond Színház december 16-tól bezár, a Bencs Villa december elsejétől. A Nyíregyházi Állatpark november 7-től csökkentett nyitvatartás mellett, naponta 10 és 15 óra között várja majd a látogatókat. Az Ózoon Hotel és a Pangea Hotel november 7-től nem fogad vendégeket, a Hotel Dzsungel marad nyitva a turisták előtt. Zajlik a közvilágítási rendszer auditja, viszont a közlekedési csomópontok és a gyalogátkelőhelyek folyamatosan ki lesznek világítva, a működő világítótestek számának csökkentésével tervezi az önkormányzat a megtakarítást elérni. Az egyébként is felújítás alatt álló Jósa András Múzeum is zár november elsejétől, a Sóstói Múzeumfalu az éves munkatervének megfelelően november 15-től bezár, a dolgozók munkavégzésének helyszíne a Kállay Gyűjtemény lesz. Szintén bezár a Váci Mihály Kulturális Központ főépülete és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Szabadság téri épülete is. A könyvkiadó automatán keresztül a kölcsönzés folyamatosan biztosítva lesz. A kulturális intézmények távhődíja egy évre vetítve 83 millió forintról, változatlan hőfogyasztás mellett 830 millió forintra emelkedne.

Nagyon fontos, hogy hogyan fogjuk tudni ezt a városlakók és az emberek számára kommunikálni. Miért is következtek ezek be, ez lesz a kommunikáció egyik fontos alappillére. Láthatjuk, hogy februártól milyen helyzetben élünk, milyen helyzetben van Európa. Egy olyan háború robbant ki, amire nem számítottunk, vagy legalábbis nem ekkor számítottunk, sok elemző ezt mondja. Ez a háború, a háborús válság, ez úgy meglódította az inflációt is, ami előre talán nem is volt ilyen mértékben látható. Felkészült ugyan rá az ország is és fel kell most készülni az önkormányzatnak is, de akkor is meg kell hozni ezeket a nehéz intézkedéseket, mert enélkül ezt kezelni semmilyen körülmények között nem lehet” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

INTÉZMÉNY NEVE

NYITVA TARTÁS FELFÜGGESZTÉSE

EISMANN Városi Uszoda

2022. október 6. napjától

CONTITENTÁL Aréna

2022. november 1. napjától részlegesen

Atlétikai Centrum

Nyitva

Móricz Zsigmond Színház

2022. december 16. napjától

Bencs Villa

2022. december 1. napjától

Júlia Fürdő

2022. október 9. napjától

Fürdőház

2022. október 9. napjától

AQUARIUS Élményfürdő

2023. január 9. napjától

Szindbád

2022. november 1. napjától

Jégpálya

2023. január 1. napjától várhatóan

Nyíregyházi Állatpark

2022. november 1. napjától rövidített nyitva tartás 10:00-tól 15:00-ig

Ózoon Hotel és a Pangea Hotel

2022. november 7. napjától zárva

Hotel Dzsungel

Nyitva

 

Pál Gyula Terem

Nyitva

Kertvárosi Közösségi Ház

Nyitva

Mandabokori Művelődési Ház

2022. november 1. napjától

Vajdabokori Művelődési Ház

2022. november 1. napjától

Butykai Közösségi Ház

2022. november 1. napjától

Jósavárosi Művelődési Ház

2022. november 1. napjától

Váci Mihály Kulturális Központ Főépülete

2022. november 1. napjától

Nagyszállási Közösségi Ház

2022. november 1. napjától

Kistelekiszőlői Művelődési Ház

2022. november 1. napjától

Alvégesi Művelődési Ház

Nyitva

Kölyökvár

2022. november 1. napjától

Városmajori Közösségi Ház

2022. november 1. napjától

Borbányai Művelődési Ház

Nyitva

Városi Galéria

2022. november 1. napjától

Jósa András Múzeum

2022. november 1. napjától

Sóstói Múzeumfalu

2022. november 15. napjától

Pálinkaház

2022. november 1. napjától

Kállay Gyűjtemény

Nyitva

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

2022. november 1. napjától

Vécsey utcai fiókkönyvtár

Nyitva

Örökösföldi fiókkönyvtár

2022. november 1. napjától


A döntések eredménye

Az intézkedések nélkül a szociális és kulturális intézményi rendszer változatlan formában történő fenntartása 2022. utolsó negyedévében mintegy 900 millió forint plusz terhet jelentene a költségvetésben a megnövekedett rezsiköltségek finanszírozása miatt. Az intézkedések végrehajtásával viszont az előzetes kalkulációk alapján közel 500 millió forint összeget tud megtakarítani az önkormányzat. Korábban nem történt ehhez hasonló beavatkozás, ráadásul az előre nem látható külső körülményeket, mint például a téli időjárást, nem lehet bele kalkulálni ebbe az összegbe, így nem lehet pontosan megmondani a megtakarítás mértékét. A beavatkozások hatását viszont folyamatosan ellenőrzik majd – olvasható az energiaválság miatt szükséges intézkedésekről szóló tájékoztatóban.

Továbbra is finanszírozott szolgáltatások

Az önkormányzat a takarékossági intézkedések mellett több szolgáltatást továbbra is fenntart, ilyen a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások és szakellátások körébe tartozó szolgáltatások, az egészségügyi alap- és szakellátásokat érintő, a köznevelési alapfeladatok, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások körébe tartozó szolgáltatások. Ezeken túl marad az intézményi és a szünetek idején a gyermekétkeztetés.

Fontos döntések

A kulturális intézmények épületeit téliesítik az egyedi energia felhasználásának függvényeiben, a szférában dolgozókat energiahatékony, kis rezsijű épületekben helyezik el. A Polgármesteri Hivatal és bizonyos önkormányzati szerveknél dolgozók esetében vizsgálják a home office lehetőségét. A Polgármesteri Hivatal figyelemmel a kormányzati igazgatási szünetre 2022. december 22-e és 2023. január 6-a között igazgatási szünetet rendel el.

Szociális és gyermekjóléti szolgáltatások

A közszolgáltatások biztosítása kötelező feladat az önkormányzat számára, a gazdasági nehézségek idején pedig még inkább szükséges a lakosság számára. Az érintett intézmények tekintetében összesen 9 székhely, 72 telephely, valamint 5 nyitva álló helyiség működik, a létszámok függvényében viszont lehet majd összevonásokra számítani, természetesen mindezt úgy, hogy az ellátás minősége és színvonala változatlan marad.

Távhőszolgáltatás

A távhőszolgáltatás szempontjából lakossági felhasználónak minősülnek azok a felhasználók is, akik vegyes célra használják a szolgáltatást, így a társasházi vegyes célú épületekben lévő – főként kisvállalkozásban működő – épületrészek tulajdonosai lakossági felhasználónak minősíthetők, így kedvezőbb fűtési díjat fizethetnek. A kialakult gazdasági helyzetre tekintettel a NYÍRTÁVHŐ Kft. nem kíván szigorúbb szabályozást alkalmazni, mint amit a törvény lehetővé tesz. A közgyűlés tehát döntött arról is, hogy a 2022. október elsejétől a vegyes célú épületekben lévő, lakosságtól külön szabályozható, önálló hőközponti blokkal nem rendelkező épületrészek lakossági célú felhasználásnak nem minősülő tulajdonosainak fogyasztását lakossági díjon, lakossági fogyasztóként számolja el a NYÍRTÁVHŐ. A közgyűlésen elhangzott, a társaság nem tervez semmiféle korlátozást a szolgáltatásban. A közgyűlés további döntéseiről a pénteki híradóban hallhatnak.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20221027