Endoszkópos Vándorgyűlés

Az ország különböző pontjaiból érkezett szakorvosok fő témája a tápcsatorna működésével kapcsolatos vizsgálati módszerek új lehetőségei voltak. A kongresszusnak a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont. Az Endoszkópos szekció éves vándorgyűlését azok a városok bonyolítják le, amelyek kórházaiban jelentős gasztroenterológiai munka zajlik.

Egyre több a beteg

Dr. Szegedi László, a JAOK főorvosa, a Szervező Bizottság elnöke azt mondta, a helyi endoszkópos labor országos viszonylatban is nagy forgalmúnak tekinthető. Betegei és műszerparkja alapján az első öt nagy endoszkópos centrumba tartoznak. A főorvos hozzátette, ez azt is mutatja, hogy nagyon sok a beteg, sok az emésztőszervi probléma. Ez országos gond, de itt, a keleti régióban még fokozottabb és hangsúlyosabban jelentkezik.

A kétnapos kongresszuson az endoszkópián belül azokat a területeket érintették a szakorvosok, ahol az utóbbi időben a legnagyobb változások történtek és ahol a legnagyobb fejlődés tapasztalható. Nyíregyházán ezen az orvosi területen sok beavatkozást végeznek, a betegeket szakmailag jól képzett orvosok gyógyítják.

Hamarosan költöznek

Dr. Adorján Gusztáv, a SZSZBMK főigazgatója arról szólt, rövidesen beköltözik ez az osztály is a Tömbkórház Projekt részeként épülő „B” tömbbe, ahol most már megfelelő és méltó körülmények közé kerül az a tevékenység, amit a szakemberek folytatnak. A főigazgató hozzátette, ez azért is nagy dolog, mert a mostani mostoha körülmények között is nagyon komoly szakmai munkát végeznek az egészségügyi dolgozók.

A konferencián elhangzott, az endoszkópos vizsgálatok a megelőzésben is szerepet játszanak, hiszen ha egy problémát időben felfedeznek, akkor a baj könnyebben és nagyobb eséllyel orvosolható.

Mikita Eszter