Emléklap az értékgondnokoknak
A tavalyi évben újabb 9 elemmel bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár. Képviselőiknek és gondozóiknak a városnapi programsorozat keretében emléklapot adtak át, továbbá kihirdették az Értéktár fotópályázatának eredményét is.

Nyíregyháza közgyűlése még 2013-ban döntött úgy, hogy a város értékeinek megőrzése érdekében megalapítja a Települési Értéktárat. A bizottság az elmúlt évben a meglévő 16 mellé újabb 9 nemzeti értéket vett fel a helyi értéktárba.

 

Értékelni az őrzőket

 

A városnapi programsorozat keretében Nyíregyháza polgármestere emléklapot adott át az értékek képviselőinek, gondozóinak.

További képekért kattintson a fotóra!

– Értékeljük azokat a hagyományainkat, amelyek megjelennek ezekben a helyi értéktárba felvett újabb nagyszerű elemekben, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az utókornak is átadjuk. Most azokat köszöntjük, akik ezeknek az értékeknek az őrzői, gondozói. Ők jelentik ugyanis a garanciát arra, hogy ezek az értékek tényleg megmaradnak. Mint ahogy ők értékelik a város hagyományait, a városvezetés is értékeli az ő munkájukat – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

Már 25 érték

 

Az új elemekkel már a nyíregyházi huszár, a Sóstói-erdő, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertje, mint növényi ritkaságok gyűjtőhelye, Nyíregyháza legrégebbi iratai, a magyar szablyavívás a Borsody-vívórendszerrel, a Jósa András Múzeum, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának régi kézirat- és nyomtatványgyűjteménye, dr. Erdész Sándor néprajzkutató, valamint a kórházszervező és sebészi tevékenysége révén elismertségre szert tett dr. Korompay-Klekner Károly munkássága is része lett a város értéktárának. Dr. Korompay 35 éven át dolgozott a nyíregyházi közkórházban, 3 évtizeden keresztül sikeresen irányította azt. Ez idő alatt újjászervezte az intézményt, valamint felépítette a sebészeti tömbként ismert hatalmas épületet, amely a korabeli viszonylatban egy európai szintű kórházi pavilont jelentett – mondta dr. Kührner Éva, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa, egyben az érték felterjesztője.

– Ugyancsak a városnapi programsorozat keretében került sor az Értéktár Bizottság fotópályázatának eredményhirdetésére is, amelynek célja a nyíregyházi értékek felkutatása, továbbá a már felvett értékek népszerűsítése – mondta Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

 

Több mint 100 alkotás

 

Bár a pályázatra rengeteg alkotás érkezett, közülük azonban csak 25 felelt meg a kiírásnak, akik több mint 100 fotót küldtek be. A háromtagú szakmai zsűri a nyíregyházi Lakatos Attila környezetmérnök fotóit ítélte a legjobbnak. A második díjat Drabik Zsolt, a harmadikat Sipos Éva kapta. A közönség Fazekas András képeire adta a legtöbb szavazatot. A pályaművekből összeállított kiállítást az érdeklődők a városházán, az első emeleti galériában tekinthetik meg június 12-éig, munkanapokon 8–16 óra között.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)