Emeletes motorvonatok: elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd

2017 áprilisában - a magyar vasút életében kiemelt jelentőségű - keretmegállapodást írt alá a MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Ennek köszönhetően nagykapacitású motorvonatokat szerezhet be a vasúttársaság az elkövetkezendő években. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy a tervek szerint a hétvégi időszakban az utasok nemcsak Budapest elővárosában találkozhatnak majd az új motorvonatokkal, hanem egyes kiemelt forgalmú távolsági vonatok esetében is: iskolaidőszakban egyes kelet-magyarországi IC vonatokon (a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon és a kör-IC járatain), a nyári menetrendi szezonban pedig a Balaton déli partján, illetve a Velencei-tónál. A témában most újra megkerestük a MÁV-START Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát.

 

A legfrissebb tájékoztatásból kiderült, hogy jelenleg kilenc KISS emeletes motorvonat közlekedik a váci és a ceglédi vonalon, jövő év végéig pedig a megrendelt járművek mindegyike, összesen 40 darab KISS állhat forgalomba. Ezek azonban elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd, illetve a nyári időszakban egyes balatoni távolsági járatokban is megjelenhetnek. További közlekedési útvonalak tervezése viszont még folyamatban van.

 

-Célunk, hogy Budapest elővárosi forgalmát 2022 végére szinte teljes egészében korszerű motorvonatok szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is- emelték ki tájékoztatójukban.