Havonta érkezik bejelentés a társasházak előtti szabálytalan parkolókról

Egyre-másra kerülnek fel az internetre olyan képek, amelyek társasházak bejáratánál, szabálytalanul parkoló autókról készülnek.  Ezek pedig azért is keltenek nagy felháborodást, hiszen nemcsak a közlekedést akadályozzák, hanem baj esetén egy esetleges mentést is.

 

Bodrogi László, a Közterület-Felügyelet felügyelet-vezetője megkeresésünkre elmondta, havonta egy-két ilyen bejelentés érkezik hozzájuk, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kritikus területek elsősorban a lakótelepek társasházainak azon bejáratai, ahol a bejárat közvetlenül valamilyen útra nyílik, például Örökösföldön vagy éppen az Érkertben.

 

-A felügyelő ilyen esetben azt vizsgálja, hogy a parkoló jármű sért-e valamilyen egyéb megállási, várakozási szabályt, például az úttesten tiltó tábla ellenére, vagy menetiránnyal szemben,  esetleg járdán várakozik. A KRESZ szerint ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza, ez minősül szabálysértésnek- hangsúlyozta. Ha a társasház lakóit zavarja, hogy a bejárat előtt parkolnak, akkor az út kezelőjét kell megkeresni, hogy az út forgalmi rendjén változtasson, akár megállást, vagy várakozást tiltó tábla elhelyezésével, ebben az esetben viszont más egyébként szabályos parkolási lehetőség szűnhet meg, esetleg útburkolati jellel tiltson bizonyos helyeken parkolást (pl. tűzoltási felvonulási terület, ha a Katasztrófavédelem előírja). Ha a gépjármű a várakozással, parkolással szabályt nem sért, a felügyelő bírságot nem szabhat ki, feljelentést nem tehet, azonban ez mindig az egyedi eset körülményeitől függ.