Élménynap – Az Idősek Világnapja témában ülésezett az Idősügyi Tanács

Idősek világnapi ünnepséget tartanak szeptember 29-én, szerdán a Sóstói Állatparkban. A korábbi évektől eltérően idén nem zárt térben, programokkal színesítve köszöntik az időseket, hanem szabadtéren, a parkban ünnepelhetnek majd együtt a vendégek. Ezen a napon a Volán rásegítő járatokat indít, hogy zsúfoltságmentesen juthassanak ki Sóstóra az idősek.

Ismét ülésezett az Idősügyi Tanács, ezúttal a sóstói Pálinkaházban vitatták meg az aktualitásokat, többek között azt is, hogy a közelgő Idősek Világnapja alkalmából hogyan készüljenek a közös ünneplésre. Az ülés eredményéről Telepóczkiné Farkas Márta, a nyíregyházi Idősügyi Tanács titkára számolt be televíziónknak.

„Ebben a rendkívüli helyzetben, amikor látjuk, hogy a pandémia még mindig nincs nyugvóponton, és a mi korosztályunkat veszélyezteti, egy új helyzetet jelent ez az Idősek Világnapja alkalmából, hiszen nem merjük zárt helyre hívni idős társainkat, ugyanis az feszültségeket okozna, ha azt mondanánk, hogy csak oltási igazolvánnyal lehetne jönni, jöhet mindenki, de szabadtéren fogunk találkozni, az állatparkban, és erről szólt a beszélgetés.”

Az évente megrendezett Idősek Világnapja kapcsán több kérdés is felmerült az Idősügyi Tanács ülésén, a járványügyi helyzet fokozódása, illetve a fertőzésszámok folyamatos emelkedése miatt nem a hagyományos módon szervezik meg idén ezt a napot – erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt televíziónknak.

„Azt beszéltük az Idősügyi Tanáccsal, hogy nem a hagyományos módon, nem zárt térben, nem nagy műsorral, nem úgy, hogy több órán keresztül az emberek összezsúfolva legyenek, hanem ezt az állatparkban szeretnénk megtartani, ahol meg lehet tartani a távolságot, ha valaki szeretné, ott osztanánk ki a szokásos ajándékokat, melyet szeptember 29-ére, szerdára tennénk, 9 órás kezdettel, akkor indulna meg egy rövid köszöntő után az idős embereknek, hogy a parkban sétáljanak, reméljük, hogy jó idő lesz, és minél többen eljönnek.”

Az Idősügyi Tanács ülésén részt vett a Volánbusz képviselője is, akitől azt kérték, hogy rásegítő járatokkal tegye lehetővé, hogy a reggeli időpontokban ne legyenek zsúfoltak a Sóstó felé tartó buszok.