Élménydús táborok a sérülés vagy betegség miatt akadályozott gyerekeknek!
Kórház, állatpark, piac... (Fotó: Kérlek Segíts Alapítvány)

A kórházi gyermekrehabilitációs ellátásban részesülő gyermekeket táboroztatja a Kérlek Segíts Alapítvány.

A Kérlek Segíts Alapítvány 1996-ban jött létre, '99 óta működik kiemelten közhasznú civil szervezetként. Küldetése a megyei egészséges fejlődésükben, elsősorban sérülés vagy betegség miatt akadályozott gyermekek komplex rehabilitációjához szükséges személyi és tárgyi feltételek folyamatos fejlesztése. Az Alapítvány célja, hogy a fogyatékosság kialakulását a fejlődés lehető legkorábbi szakaszában megállítsák, illetve időben megtanítsák a gyerekeket és szüleiket a számukra legjobb korrekciós technikákra. A Gyermekrehabilitációs Osztály munkatársai folyamatosan értekeznek, most többek között az Alapítvány táborairól is. Dr. Pethő Ágnes az osztály alapítója, az Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta:

Ezekben a táborokban azok a gyerekek vehetnek részt, akik valamilyen sérülésük, betegségük miatt gyermekrehabilitációs ellátásra szorulnak, a Gyermekrehabilitációs Osztály fekvő vagy járóbeteg ellátásában, gondozásában vannak. Ezeknek a gyerekeknek a kórház terápiás táborait egészíti ki a Kérlek Segíts Alapítvány valamilyen szabadidős vagy extra programokkal, amihez egyébként az érintettek nem jutnának el. Nagyon fontos, a kórházi terapeuták, egészségügyi szakemberek az Alapítvány tulajdonképpen önkénteseiként viszik a programokra a gyerekeket, így a szülők és a gyerekek is nyugodtabbak, mert megszokott, ismerős és biztató környezetben vannak.

Nemcsak a gyerekek, a szülők is örülnek a táboroknak. Kulcsár-Czagány Zsuzsanna azt mondta:

A kislányom, Boglárka három és fél éves. Különböző problémákkal küzdünk sajnos. Ő középsúlyos értelmi fogyatékos. Mikor megtudtuk, hogy van ilyen lehetőség, nagyon örültünk neki. A fejlődése miatt is nagyon fontos ez a tábor és különböző élmények is érik, amit mi lehet, hogy nem tudnánk számára biztosítani. Voltak az Állatkertben, játszóházban, de piacon is jártak – sok vidám, mókás helyre eljutottak.

Többek között középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, izombeteg, gerincferdüléses, valamint elhízott gyermekekkel is foglalkoznak ezekben a hetekben. A táborok célja az élményszerzés, a terápia.