Elmarad a libanap – Csonka szezon a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Szarka Lajos

Elmarad a múzeumfaluban hétvégére tervezett Szent Márton-napi vigasság. Az idei furcsa szezon így is 30 ezer körüli látogatót vonzott a skanzenbe. A szakemberek most a közel 30 ezer műtárgyat rendszerezik a raktárban.

 

2018 nyarán bezárt a Sóstói Múzeumfalu, hogy 2019 őszére egy TOP-os pályázat támogatásával korszerűsítsék és bővítsék. Abban az évben elmaradtak a júliustól megszokott programok. Szent Iván éjjele zárt, majd a következő esztendőben volt már Tirpák Fesztivál és Márton-nap is. Nem fogadhattak vendégeket 2020 húsvétján, de pünkösdre már engedett a járvány. Öt turnusban táboroztattak idén nyáron gyerekeket, és sor került egy szerény Szent Iván-éjjeli tűzgyújtásra is. Nem lehetett aztán megrendezni a Régi Magyarország ízeit, és sajnos elmarad a hétvégi Márton-napi hagyományos vigadalom is.

„Készültünk a gyerekek számára Márton-naphoz kapcsolódó zenés-prózás programmal. Hajdú Ágota és Olajos Gábor lett volna az előadó. Lettek volna gólyalábasok, vásári komédiások, illetve a Szabolcs Táncegyüttesből néhány pár. Közben az anarcsi portán libás ételeket lehetett volna kóstolni. A tirpák portán lettek volna libák, őket lehetett volna etetni meg hajtani” – sorolta a terveket a Sóstói Múzeumfalu igazgatója, dr. Szabó Sarolta.

Idén nyáron a korábbi 65 ezer körüli látogatóval szemben 30 ezren felkeresték azért a múzeumfalut. Most csak a vendégek előtt zárt be az intézmény, hiszen hosszas szakmai feldolgozómunka kezdődött az épületekben és a raktárban. Ezekben a napokban zajlik a műtárgyak revíziója, hiszen sok kincs most kerül leltári állományba, az újonnan épült raktárba.

„Elkezdtük a múzeumfalu téliesítését, ami azt jelenti, hogy a házaknak, a berendezett épületeknek a textilből és papírból készült tárgyait behozzuk, hiszen a házak télen nem fűtöttek. A téli időszakban nedvessé válnak, ami nem tesz jót a textil és papír alapú kincseknek, ezért behozzuk a raktárba, hiszen most a felújítás keretében egy modern raktár épült, amely a műtárgytárolási körülményeknek teljesen megfelel” – folytatta az igazgató.

Különben, mint más háztartásokban, itt is elzárják a vizet, befedik a tél elől a kényes tereket és tárgyakat. Rendbe teszik a kiskerteket és várják a tavaszt, hogy végre vendégeket fogadhassanak.

Készülnek a húsvét, a pünkösd ünnepére, majd Szent Iván, Szent István és Szent Márton napja után a Vendel-naphoz kötődő pásztorforgatagot szeretnék meghonosítani, aminek volt már egy jó hangulatú bemutatkozó rendezvénye.