Elkezdődtek az ingyenes képzések – Középpontban a nők munkába állásának segítése
Fotók: Szarka Lajos

Elkezdődtek a képzések a „Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozása Nyíregyházán” című pályázat keretén belül. Öt különböző témájú oktatáson vehetnek részt a 18 és 60 év közötti, aktív korú női munkavállalók, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet összehangolása, különös tekintettel a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetűekre.

Elkezdődtek a „Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozása Nyíregyházán” című pályázat keretén belül megvalósuló képzések. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 200 millió forint, százszázalékos európai uniós támogatást nyert, így a polgármesteri hivatal és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület közösen valósítja meg a pályázatot. Ennek keretén belül öt különböző képzésen vehetnek részt a 18 és 60 év közötti, aktív korú női munkavállalók, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet összehangolása, különös tekintettel a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetűekre.

– A képzések elindultak augusztus 7-én két csoportban. Az egyik az Informatikai alapok a könnyebb élethez, a másik a Vállalkozásindítás alapjai. 15 és 20 fős csoportokban kezdődnek a képzéseink, amelyeket térítésmentesen vehetik igénybe a nyíregyházi lakosok. A résztvevők olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyek később is hasznosak lehetnek az életük bármely területén. Öt különböző képzési kínálatból válogathatnak: Vállalkozásindítás alapjai, Szolgáltatásmarketing alapjai, Informatika a könnyebb élethez, Informatikai alapismeretek a munka világához, Házi és idősgondozás alapjai – mondta el Tukacs Ágota, a Család- és Karrierpont szakmai vezetője.

A 20 órás Vállalkozásindítás alapjai elnevezésű képzés keretén belül hasznos tudásra tehetnek szert a résztvevők.

– A képzés egy interaktív képzés lesz, nem szeretném használni a régi porosz módszert. Inkább azt tartom fontosnak, hogy átbeszéljük, hogy kinek mire van szüksége, mi az, amiben tudunk segíteni, meg tudjuk beszélni azt, hogy a meglátásaink, tapasztalataink mit mutatnak, hogy hogyan lehet egy vállalkozást működtetni úgy, hogy az valóban gazdaságos legyen. Miután ez megvan, megpróbáljuk mindenkinek személyre szabni – mondta el Gagna Csaba oktató.

Az Informatika a könnyebb élethez című képzés során a mobileszközök használatától egészen az elektronikus ügyintézésig, mindent elsajátíthatnak az érdeklődők, ami segíti a mindennapjaikat és a munkába állásukat.

– Legelsősorban a Windows 10 operációs rendszer alapjait tanulják meg a résztvevők, majd szövegszerkesztést és Excel táblázatkezelést sajátíthatják el az érdeklődők. Ezek mind nagyon fontosak, mert a munkaerőpiacon hasznosítani tudják – mondta el Molnár Zoltán oktató.

A 20 órás képzésekre a jelentkezés folyamatos, az első 300 főt tudják fogadni.