Elkezdődött a mérési időszak az iskolákban – Pontos képet kaphatunk a gyerekek fittségéről

Elkezdődött a mérési időszak az iskolákban – Pontos képet kaphatunk a gyerekek fittségéről

Elkezdődött a mérési időszak az iskolákban, így a tanév végére pontos képet kapnak majd a pedagógusok, a szülők és a döntéshozók a diákok fittségi állapotáról, és amennyiben szükséges, a tanulók személyre szabottan kaphatnak útmutatást fizikai és fittségi állapotuk javításának érdekében. Természetesen Nyíregyházán is nagy hangsúlyt fektetnek a mérésekre és elvégzik ezeket az intézményekben.

A NETFIT egészségközpontú értékelési rendszer, az egészség szempontjából meghatározó szempontok szerint mér (állóképesség, testösszetétel és tápláltság, vázizomzat fejlettség, hajlékonyság), és tudományos alapokon, előre meghatározott fittségi értékekhez képest minősíti a tanulók állapotát. Az 5. osztálytól felfelé elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fittségük fejlesztésre szorul-e, vagy az egészségzónába tartoznak.

A NETFIT rendszerhez tartozik egy informatikai adatbázis-kezelő rendszer is. Ennek köszönhetően a pedagógusok, a szülők és a diákok is évről-évre nyomon követhetik a tanulók fittségi szintjének változását, a felmérést végző testnevelők pedig ehhez képest tehetnek javaslatot azon mozgásos tevékenységek minőségére és mennyiségére, amelyek a fejlődést segíthetik. Minden tanuló egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelést kap majd az állapotáról. A rendszer segítségével nagyobb figyelmet kap a rendszeres testmozgás fontossága is, hiszen a diákok és a szüleik is pontos, objektív adatokkal alátámasztott jelentést kapnak.

Az idei tanévben a kötelező méréseket 2020. január 8. és 2020. április 24. között kell megszervezniük az érintett iskoláknak.