Elkezdődött a légi felderítés – Parlagfüves területek után kutatnak a megyében
Fotó: Szarka Lajos

Egész megyét lefedő légi ellenőrzést szervezett a kormányhivatal a parlagfüves területek felkutatására. Hétfőn és kedden helikopterrel vizsgálják a teljes megyét. Tavaly több mint négy és fél millió forint bírságot szabtak ki, de fontos kiemelni, hogy nem a büntetés a kormányhivatal célja. A szakemberek idén azt tapasztalják, az elmúlt évekhez képest kisebb a fertőzött terület.

Helikopterrel indultak a parlagfüves területetek felkutatására a kormányhivatal szakemberei hétfő délelőtt. Emellett a drónos felderítés is folyamatos, valamint a hét kezdetéig már 13 ezer hektár területet szárazföldi módon is átvizsgáltak. Hétfőn és kedden a légi ellenőrzés a megye egész területét érinti. A parlagfüves területeket egyébként bárki bejelentheti akár interneten keresztül is.

Jövőhéten virágzik a parlagfű

A gyomnövény jelenleg száras leveles állapotban van, eddig csapadékos volt a nyár, viszonylag lassan fejlődött a parlagfű, azonban az elmúlt napok napsütéses időjárása begyorsította ezt a folyamatot. Ezek alapján várhatóan jövő héten már virágozhat a sokak életét megkeserítő gyomnövény. A fertőzött területek méretétől függően változnak a bírságok, ez 15 ezer és 5 millió forint között lehet, illetve az eljárás költségét is a földhasználónak vagy a tulajdonosnak kell kifizetni.

„A kormányhivatalnak a célja az nem bírságolás, a cél a jogkövető magatartásnak a biztosítása. Azt mondhatjuk az elmúlt időszakban évről-évre csökkent a parlagfűvel fertőzött területek mezőgazdasági területeknek, illetve területeknek a száma. Ha a bírságolásokat nézzük, a tavalyi évben olyan négymillió forint körüli bírság és közel 450 ezer forint költség kiszabására került sor, de hangsúlyozom, hogy nem a bírságolás a cél, hanem a jogkövető magatartás, az emberek egészsége, illetve az agrotechnikai munkák biztosítása.” - közölte Dr. Gégény Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatója.

Hatékony volt az irtás

A szakemberek eddig ebben az évben kevesebb parlagfüves területtel találkoztak mint a korábbi években, véleményük szerint ez annak köszönhető, hogy a gazdálkodók egyre inkább igyekeznek rendben tartani a földjeiket és időben elvégezték a gyomirtási műveleteket a szántóföldeken. A parlagfű magja 30–40 évig is csíraképes marad, ezért kiemelten fontos a hatékony és kitartó védekezés. A problémásabb területek közé tartoznak azok a belterületi ingatlanok, illetve zártkertek, ahol nincsenek tisztázva a tulajdoni viszonyok.

„Nyíregyháza térségében jellemzően homokos területek vannak, ezeken pedig viszonylag nagy mennyiségben jelentkezik a parlagfű, ez ilyen 2-3 ezer hektáros terület évente. Ezt nagyon nehéz összevonni, mert itt vannak út menti területek, zártkertek, szántóföldi területek, ahol találunk parlagfüvet. A légi felderítés éppen erre van, hogy innen föntről sokkal hatékonyabban meg lehet találni, viszonylag kisebb költséggel, mert gyakorlatilag az egész megyét le tudjuk repülni és Nyíregyháza környékén kifejezetten tudjuk nézni a parlagfüvet. Plusz ennek van egy pszichikai hatása, amikor a gazdálkodók, földtulajdonosok látják, hogy parlagfű felderítés van, akkor kaszára, kapára kapnak és rendbe vágják a területeiket.” - nyilatkozta Bujdos László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály vezetője.

Augusztus végén lesz a második ellenőrzés

Évente általában egy légi felderítés van, de most idén lesz egy második kör is augusztus végén, amikor már sokkal fejlettebb állapotban lesz a parlagfű. Az ÁNTSZ Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzése szerint az allergiások az elmúlt hétvégén már szénanáthás tüneteket tapasztalhattak. A hétfő este érkező hidegfront hatására viszont kedden és szerdán a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan csökken, így a tünetek is enyhülnek. A meteorológiai előrejelzés alapján csütörtöktől azonban visszatér a kánikula és az allergiások számára újra erősödhetnek a tünetek.

„Parlagfűért virág” Nyíregyházán

Ebben az évben a NYÍRVV városszépítő akciót hirdetett Parlagfűért virág néven, ennek keretében vásárlási utalványt adnak azoknak a nyíregyházi lakosoknak, akik leadják a város közigazgatási területéről szedett gyökeres gyomnövényt az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Hulladékudvarában, a Korányi Frigyes utca 3. szám alatt. A városszépítő akció augusztus 15-ig tart.

Kapcsolódó galéria

Parlagfű felderítés 20200803