Elkészült a Rókabokori út – Jelentősen csökken a Kertváros teherforgalma
Fotó: Szarka Lajos

A mai napon Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere átadta az újonnan épült Rókabokori utat. A Bottyán János utcát és a 338. sz. főutat (nyugati elkerülőt) összekötő, mintegy 2,4 km-es útszakasz kiépülésével a Kertváros teherforgalmának jelentős csökkenése valósult meg.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata közel 3 milliárd forint bruttó összegű, 100 %-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza délkeleti és délnyugati területein”, TOP-os pályázat megvalósítására. A mostani konkrét szakasz kivitelezési költsége bruttó 947 millió forint.

Elkezdtük már tavaly a Bottyán János út megépítésével ennek a nagyon fontos útszakasznak a fejlesztését, ami most innen a Michelin-től a LEGO sarkán lévő körforgalmig közel 2,4 km. A megépült Rókabokori út 7 és fél méter széles, tehát a teherforgalmat fogjuk ide irányítani. Jövő héttől már ki lesz tiltva más területről. Ez volt az egyik cél. A másik, hogy a helyi gazdaságot segítsük. Nagy cégek vannak itt, sok kis- és középvállalkozás, teher-, valamint áruforgalom, illetve a munkába járást és a biztonságos közlekedést is javítja.

– mondta el Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Nem mellesleg kiemelkedő jelentőségű az útépítés a Kertvárosban lakók nyugalma és biztonsága érdekében is. Ennek megfelelően az elkerülő megépítésével a jövő héttől már kitilthatják a teherforgalmat a városrész utcáiról.

Ide tartozott a Derkovits-Dugonics-Legyező utca fejlesztése, és még hozzátartozik a Szélsőbokori-Tiszavasvári úti körforgalom, ami december elejére elkészül. Volt a Tünde utca, ami nem a Kertváros, de ott is nagyon sok cég működik. Azt gondolom nagyot léptünk előre már most a jelenlegi gazdaság segítésére. Viszont ennek az útnak a végén, a nyugati elkerülő körforgalom mellett  van egy 23, 6 hektáros befektetési terület, amit már tudunk ajánlani a befektetőknek.

- tájékoztatott a polgármester.

Folynak már a tárgyalások a terület hasznosítására. A város érdeke a munkahelyteremtésen túl az, hogy a körzet cégei, a Michelin, a Conti, az Eismann, illetve a LEGO, de egyéb kis– és középvállalkozások mellett újabb társaságok adóforintjai gyarapíthassák a város kasszáját. A közel 3 milliárdos projekt végső állomása a Tiszavasvári és a Szélsőbokori út kereszteződésében épülő körforgalom átadása lesz.  A 2x1 forgalmi sávos másodrendű főút a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-vel együttműködve készül el a tervek szerint december elejére. 

Kapcsolódó galéria

Rókabokori út átadó