Elkészült a Nyíregyházi Állatpark új látogatócentruma és nyitott hópárduc kifutója

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül Nyíregyháza Önkormányzata 2016 nyarán nyújtott be támogatási kérelmet a „Látogatócentrum építése és Hópárduc kifutó kialakítása a Nyíregyházi Állatpark területén” címmel.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A projekt célja egy turisztikai vezérpont, egy látogatócentrum kialakítása volt látvány fóka medencével Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő kapujában, amely élményekkel gazdagítja már a belépést is a Nyíregyházi Állatparkba. Ez a térségi jelentőségű, látogatóbarát fejlesztés lehetővé teszi az állatparkba érkező vendégek méltó fogadását.

A turizmus méltó kapuja

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, itt be tudjuk mutatni Nyíregyháza és az egész megye turisztikai attrakcióit, de egy irodaház is épült, ahol a dolgozók végre méltó körülmények között végezhetik munkájukat. Azért is fontos ez, mert az állatpark egy kategóriában elnyerte az Európa legjobbja címet, nem mindegy, hogy milyen a bejárat.
Az átadó ünnepségen részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, biztosak lehetünk abban, hogy az a fejlődés, ami Nyíregyházán elindulhatott, azt fogja eredményezni, hogy 2020-ra a megyeszékhely Magyarország egyik gazdasági és turisztikai központja lesz.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Az új látogatócentrumot ünnepélyes szalagátvágással adták át. A beruházással zavartalanná válik a nagy létszámú csoportok fogadása, nő a bejárat áteresztőképessége, csökken a zsúfoltság és a torlódás veszélye. A hatékony és szakszerű beléptetetés mellett értékmegőrző szekrény, valamint a kisgyermekek számára bérelhető, szülők által húzható kiskocsi, illetve kerekesszék kiváltási lehetőség is biztosított. Megvalósult az épület komplex akadálymentesítése is.

Hópárducok természetes élőhelyen

A projekt másik fő eleme egy Hópárduc kifutó építése volt. A nyitott, fűtetlen építmény falaiba nagyméretű biztonsági üvegezésű betekintő ablakokat építettek, melyek tovább növelik a látványt és az élményt. A kifutó belső kialakítása természetes földfelület, szikla és vízfelület a természetes élőhelyet imitáló növényesítéssel.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Gajdos László igazgató kiemelte, az Európai Fajmegmentési Program egyik legféltettebb állata a hópárduc, a kipusztulás szélén van. Abban bíznak, hogy az új nyíregyházi kifutóban szaporodnak majd.

Folytatódnak a fejlesztések

Az átadott beruházás az öt pontból álló, 7 milliárd forintos fejlesztési csomag első eleme, a munkák tovább folytatódnak. Júniusra elkészül a második beruházás a Pangea Ökocentrum, indítják az Erdei Ösvény és az India Ház építését, ezek jövőre készülnek el. A legnagyobb elem, a Jégkorszak megvalósításának előkészítése folyamatban van, jövő tavasszal szeretnék indítani a fejlesztést. Ezzel a nagy beruházási csomaggal az állatpark tovább fejlődik, és ez a látogatószámban, valamint a turista vendégéjszaka számban is megjelenik, ezért is épül a két hotel is Sóstón.

 

Szoboszlai Tibor