Elismerések – Számos díjat kapott Nyíregyháza 2021-ben
Fotó: Trifonov Éva

Számos díj és elismerés érkezett Nyíregyházára 2021-ben. Legutóbb Az Év Ipari Parkja, valamint a Tehetségbarát Önkormányzat díjat kapta meg a város, de a szabolcsi megyeszékhelyet beválasztották a világ öt legjobb befektetésösztönzési célpontjai közé, második lett az országos boldogságtérképen, a Marketing Fővárosa kitüntetést kapta 2020-ban és 2021-ben is, valamint öt éven keresztül ismerték el Családbarát díjjal az önkormányzat működését. 

Két elismerés egy héten belül

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2020-ban „Az Év Ipari Parkja díjat” a Nyíregyházi Ipari Parknak ítélte oda, Nyíregyháza MJV Önkormányzata pedig a Tehetségbarát Önkormányzat díjat nyerte a családokért felelős tárca nélküli miniszter megbízásából a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft. által kiírt pályázaton. Az elismeréseket Jászai Menyhért alpolgármester vehette az ünnepélyes átadógálákon az elmúlt hetekben.

„Nagyon fontos díj mind a kettő, többéves munka van mögötte, ez egyben egy elismerés és inspiráció is mindazoknak, akik dolgoztak azon, hogy ezt a díjat elnyerjük. Ez nemcsak az önkormányzati rendszert jelenti, annál jóval bővebb kört. Két alapot hoztunk létre a Magyar Fejlesztési Bankkal, egy Ipari park fejlesztési alapot és egy Nyíregyházi vállalkozásfejlesztési alapot, és vásároltunk 88 hektár területet, és még szándékozunk többet, miközben komoly tárgyalásaink vannak befektetőkkel. A cél ugyanakkor nemcsak az, hogy legyen több beruházás és több adóbevétele az önkormányzatnak, valójában a cél az, hogy azt az elvándorlást, ami évtizedek óta tapasztalható az egész megyében, azt megállítsuk, vagy csökkentsük.”

A díjak jelentősége

A tervek között szerepel a színvonalas, jól fizető munkahelyek létrehozása, melyhez kapcsolódik mindkét elismerés, a Tehetségbarát Önkormányzat díj, valamint Az Év Ipari Parkja díj fejlesztési területe is – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette, a megvásárolt ipari terület infrastrukturális fejlesztésére 3 milliárd 230 millió forint kiemelt támogatást kapott a város a kormánytól. Ezek a díjak egyrészt komoly szakmai elismerést és visszaigazolást jelentenek a városért dolgozók számára, ugyanakkor más jelentőségük is van.

„Nagyon sokat nőtt a Nyíregyháza név, a brand az elmúlt 10 évben. A várost felemeli ezeknek a díjaknak a sorozata. A boldogság térkép, amit megrajzoltak, az pedig azt hozta ki, hogy a második legboldogabb város Magyarországon Nyíregyháza. Ehhez kapcsolódik, talán már az élhető város kategóriájában, hogy a kulturális turizmus díjat az Art is Business nekünk adományozta, úgy, hogy 15 várost vizsgált Magyarországon. Tíz évvel ezelőtt talán be se kerültünk volna a 15 vizsgált város közé, most pedig az elsők lettünk.”

További elismerések

Ezeken túl Nyíregyháza bekerült a világ 5 legjobb befektetésösztönzési célpontjainak listájára a Financial Times magazin globális felmérése alapján, a feltörekvő városok körében, 2020-ban a marketing fővárosa lett, elismerésben részesült a Mozdulj Nyíregyháza program, korábban pedig öt éven keresztül Családbarát díjat is kapott az önkormányzat.

Kapcsolódó galéria

Újabb díjak, elismerések Nyíregyházának