Életmentő készülék a Bemben

A defibrillátor működésének elméletét és gyakorlatát tanulta meg a Bem József Általános Iskolában az a 15 pedagógus, akik részt vettek az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság képzésén. Nyíregyháza általános iskolái közül elsőként ez az intézmény rendelkezik defibrillátorral. Az iskola rendszeresen ad otthont sportrendezvényeknek, ahol sok ember van jelen, és tanulói létszáma is magas. Ezért gondolta úgy az intézmény vezetője, hasznos lenne, ha rendelkeznének olyan készülékkel, amely emberi életek megmentésére alkalmas, hiszen bizonyított, hogy a gép segítségével, 60-70 százalékkal emelhető a sikeres újraélesztések aránya.

 

MAGÁNEMBEREK IS SEGÍTETTEK

 

Dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola igazgatója a képzés előtt azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, hogy egy két éve történt sajnálatos haláleset után fogalmazódott meg benne a gondolat, szükségük lenne egy életmentő készülékre.

További képekért kattintson a fotóra!

Másfél éven át támogatókat gyűjtött, és elfogadott minden anyagi támogatást annak érdekében, hogy a közel félmillió forint értékű gépet megvásárolhassák. Segített az akkori Nyírsuli, de magánemberek is adakoztak a jó cél érdekében.
A készülék azonban önmagában még nem jelent segítséget, szükség van hozzá olyan emberekre, akik ismerik a működését és egy esetleges vészhelyzetben alkalmazni tudják. Az Egészségügyi Alapellátás munkatársai egy tanfolyam keretein belül tanították meg a vállalkozó pedagógusokat arra, hogy a mobil készüléket biztonságosan alkalmazni tudják.

 

SEGÍTSÉG A KÖRNYÉKEN LAKÓKNAK IS

 

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója azt mondta, fontosnak ítélik meg a társadalmi felelősségvállalást, éppen ezért gondolták úgy, segítenek a pedagógusoknak az elméleti és a gyakorlati képzésben, valamint a készülék üzembehelyezésében.
A készülék segítséget nyújthat a környék lakóinak is, hiszen a defibrillátor térkép alapján az Országos Mentőszolgálat munkatársai tudják, hogy a belvárosi iskola rendelkezik egy ilyen készülékkel, amit a kiképzett pedagógusok a szakemberek kiérkezéséig alkalmazni tudnak. Nyíregyházán ezzel 15-re nőtt a közintézményekben az automata külső defibrillátorok száma, amit a közeljövőben további hárommal bővítenek a szakemberek.

Mikita Eszter

Fotó: Kohut Árpád